Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Expunerea instalației „Share, Tag or Dye”, prelungită la VAGon
share. tag or dye show @sabina suru

Expunerea instalației „Share, Tag or Dye”, prelungită la VAGon

Instalația „Share, Tag or Dye”, parte a proiectului omonim derulat de Asociația Fotografică Allkimik, poate fi vizitată până pe 2 octombrie, la VAGon – spațiu in(ter)disciplinat din cadrul Atelierelor Malmaison, și face astfel parte din Noaptea Albă a Galeriilor, cu un program special vineri, sâmbătă și duminică, între orele 19:00 și 24:00.

Share, Tag or Dye” a provocat printr-un apel deschis peste 200 de artiști din toată lumea, din Chile și până în Suedia, India și Noua Zeelandă, care au contribuit cu link-uri din feed-urile lor de social media pentru materializarea instalației colective. Proiectul și-a propus atât să pună în discuție social media ca mediu de consum pentru obiectele artistice – în ce măsură poate micul ecran contemporan să redea complexitatea unei lucrări de artă, dar și să sondeze cât timp petrec artiștii promovându-și lucrările în aceste medii vs. timpul petrecut pentru creație.

vagon, share tag or dye, curatorial

Share, Tag or Dye, Credit foto: curatorial.ro

Rețea de socializare, în spațiul fizic

Instalația înrădăcinată în mediul online a fost adusă în plan material prin intermediul unei tehnici fotografice cu aproape 200 de ani de istorie – cianotipia, una dintre primele tehnici stabile ale fotografiei, bazată de săruri feroase și expunere la soare -, astfel încât vizitatorii să poată avea experiența unei rețele de socializare transpuse în spațiul fizic.

„Cred că orice formă de artă care nu a fost gândită ab initio pentru a fi consumată în mediul digital, fiind o reproducere așadar o simplificare, nu poate reda senzația experienței nemijlocite cu obiectul de artă. Aici putem vorbi inclusiv de aura lucrării artistice, fie că ne referim la un tablou, o sculptură sau chiar un print fotografic”, spune Ștefan Dinu, co-fondator Allkimik și director tehnic al „Share, Tag or Dye”.

Proiectul este finanțat de Ministerul Culturii prin programul Acces 2022.

Credit fotografie principală: Sabina Suru