Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
„Fading Borders”, proiectul ce a reprezentat România la Bienala de Arhitectură de la Veneția, expus la București

„Fading Borders”, proiectul ce a reprezentat România la Bienala de Arhitectură de la Veneția, expus la București

„Fading Borders”, proiectul ce a reprezentat anul acesta România la Bienala de Arhitectură de la Veneția, va fi expus la București timp de două luni.

Cea de-a 17-a ediție a Expoziției Internaționale de Arhitectură – la Biennale di Venezia s-a încheiat pe 21 noiembrie. România a fost prezentă cu proiectul „Fading Borders”, care va fi expus între 10 decembrie și 13 februarie în clădirea Tandem din București.

Relația dintre migrație, arhitectură și oraș, explorată de România la Bienală

Tema lansată de curatorul Hashim Sarkis pentru Bienală a fost „How will we live together?/ Cum vom trăi împreună?”, iar echipa României a ales să abordeze relația dintre fenomenul migrației, arhitectură și oraș.

Conform celor mai recente statistici realizate de OECD, peste patru milioane de români trăiesc în afara țării. Numai în cursul anului 2020 au emigrat 192.631 de români, potrivit INS, fenomenul de emigrare continuând să fie cea de-a doua cauză principală de reducere a populației țării.

palos de la frontera teleleu

Palos de la Frontera (Spania) – Teleleu

„Anul acesta, Bienala din Veneția a avut aproximativ 300.000 de vizitatori, așadar ne bucurăm enorm că am avut ocazia să aducem în lumină fenomenul migrației cu care ne confruntăm la nivel global, dar și felul în care își pune amprenta asupra noastră ca țară. Putem spune că «Fading Borders» este un proiect polivalent, care expune fenomene complexe precum migrația, relațiile interumane și efectele economice ale acestora, toate văzute prin lentila arhitecturii. Este o abordare multidisciplinară care stă la baza Expoziției Internaționale din Veneția și pe care suntem entuziasmați să o prezentăm și publicului român”, a transmis într-un comunicat arh. Irina Meliță.

Două proiecte de cercetare la baza „Fading Borders”

Plecând de la modul în care fenomenul migrației va avea impact asupra viitoarelor forme de locuire, echipa de arhitecți din biroul de arhitectură POSTER a conceput proiectul curatorial „Fading Borders”. Acesta documentează realitatea migrației cu ajutorul a două proiecte de cercetare complementare, „Away“ („Plecat”) și „Shrinking Cities in Romania“ („Orașe românești în declin“). Ele abordează problema migrației excesive din două puncte de vedere diferite.

„Away/ Plecat”, proiectul jurnalistic realizat de echipa TELELEU (Elena Stancu și Cosmin Bumbuț), privește către emigranții români și fenomenul complex de conviețuire a acestora în cadrul diferitelor comunități locale din Europa. Sunt documentate dificultățile, pe de-o parte și, pe de altă parte, oportunitățile ivite odată cu plecarea din țară sau episoade despre noua viață și comunitatea pe care aceștia o construiesc în afara granițelor țării.

„Shrinking Cities in Romania/ Orașe românești în declin” este o cercetare a echipei IdeilaGRAM, aflată încă în desfășurare. Proiectul a luat naștere ca urmare a unei cercetări începute în anul 2009 asupra declinului și contracției orașelor românești, privite ca fenomen de amploare, dar și drept forță motrică a modernizării și inovației. Mici orașe turistice, orașe mari și mici industriale, orașe agricole, vechi orașe istorice sau porturi de la Dunăre se confruntă cu diverse forme de declin: socio-cultural, economic, fizic sau demografic.

Proiectul „Fading Borders” va putea fi văzut la parterul clădirii Tandem din București, între 10 decembrie și 13 februarie, în zilele de vineri, sâmbătă și duminică.

Cea de-a șaptesprezecea ediție a Expoziției Internaționale de Arhitectură din cadrul Bienalei de la Veneția s-a încheiat pe 21 noiembrie, cu un număr total de 289.600 de vizitatori, plus 6.000 de jurnaliști internaționali care au participat la cele două zile de preview. Tineri cu vârsta sub 26 de ani au reprezentat 32% din totalul participanților. În cadrul expoziției au participat 114 arhitecți din 63 de țări, România având două spații expoziționale – unul în Pavilionul din Giardini della Biennale, pe care îl deține încă din 1938 și în cadrul Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția.

Credit foto: fadingborders.eu