Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  False lucrări Monet și Renoir de pe eBay, între 40 de imitații identificate cu ajutorul inteligenței artificiale
fals monet, forest with a stream

False lucrări Monet și Renoir de pe eBay, între 40 de imitații identificate cu ajutorul inteligenței artificiale

Un „Monet” și un „Renoir” se numără printre 40 de tablouri false puse în vânzare pe eBay, potrivit unei cercetări efectuate de un reputat expert, dr. Carina Popovici, specialistă în autentificarea operelor de artă.

Ea a spus că a aplicat tehnologia de ultimă generație de inteligență artificială (AI) pentru tablourile scoase la vânzare pe platforma online și a fost uimită să descopere că multe dintre ele aveau o „probabilitate ridicată” de a nu fi „autentice”. Site-ul susține că nu permite ca articolele contrafăcute sau copiile neautorizate să fie listate.

Până în prezent, Popovici a găsit până la 40 de tablouri contrafăcute și a spus că sunt mult mai multe. „Algoritmul le-a identificat pe toate ca fiind false. Ne-am uitat astăzi și am descărcat câteva imagini, erau falsuri peste tot. Tot ceea ce am analizat s-a dovedit a nu fi artă adevărată, o probabilitate negativă de 95%. Sunt sigură că ăsta este doar vârful icebergului”, citează The Guardian.

Printre tablourile care au fost identificate prin teste AI ca fiind false se numără un aparent Claude Monet intitulat „Forest With a Stream” (foto), evaluat la 599.000 de dolari, și unul listat ca Pierre-Auguste Renoir, descris ca fiind un studiu al lui Claude Renoir, care costă 165.000 de dolari.

Autenticitate garantată, fără proveniență

Falsa lucrare Renoir a fost scoasă de pe site, după ce The Guardian a contactat vânzătorul, care locuiește în Florida și are numele de utilizator eBay metasis. Într-un mesaj către ziar, acesta a spus că nu vinde opere de artă false. Vânzătorul în cazul lui Monet, cu nume de utilizator antiquepage, este stabilit în Millersburg (Ohio). Acesta – care în anunț garantează că este vorba despre un original din 1867, spune că nu îi cunoaște proveniența și că îl deține de 20 de ani – nu a răspuns solicitărilor cotidianului.

Începând din decembrie 2023, Popovici a scris în repetate rânduri platformei pentru a transmite preocuparea legat de această problemă. Ea a contactat birourile din Marea Britanie, Germania și SUA. Încă așteaptă răspuns.

eBay susține că vânzarea de articole contrafăcute este strict interzisă pe platformă și că, prin analize în care sunt folosite modele AI, agenți investigatori și programe de protecție a cumpărătorilor, se asigură că bunurile vândute pe site sunt autentice. În acest caz subliniat de Popovici, eBay a spus că a înlăturat un obiect listat.

Carina Popovici este șefa Art Recognition, companie elvețiană care colaborează în domeniul cercetării cu Universitatea Liverpool și Universitatea Tilburg din Olanda.

Credit foto: eBay