Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Kunsthaus Zurich va vinde un Monet din colecţia sa
claude monet lhomme a lombrelle

Kunsthaus Zurich va vinde un Monet din colecţia sa

Kunsthaus din Zurich, unul dintre cele mai prestigioase muzee din Elveția, a anunțat că va vinde un tablou de Claude Monet din colecția sa după ce a ajuns la un acord amiabil cu moștenitorii unui colecționar evreu persecutat de naziști.

„Ne așteptăm în mod natural ca acest tablou magnific să părăsească Kunsthaus după vânzarea sa, ca parte a soluției corecte și echitabile găsite, și regretăm foarte mult acest lucru”, a recunoscut Philippe Hildebrand, președintele Zurcher Kunstgesellschaft, care administrează muzeul, citat într-un comunicat.

Kunsthaus, ca și alte muzee din întreaga lume, a lansat o amplă campanie pentru a determina dacă operele din bogatele sale colecții se află acolo ca urmare directă sau indirectă a persecuției naziste împotriva colecționarilor evrei înainte și în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

„Moștenitorii familiei Sachs apreciază dorința Zurcher Kunstgesellschaft de a găsi o soluție corectă și echitabilă pentru această lucrare, pe care Carl Sachs a fost nevoit să o vândă după ce a emigrat în Elveția”, a declarat avocatul lor, Imke Gielen.

Dificultăţi financiare

Tabloul „L’Homme à l’ombrelle” de Monet provine din colecția lui Carl Sachs, un antreprenor evreu din industria textilă care a trăit în Polonia. Acesta a fugit în Elveția în 1939 împreună cu soția sa Margarete, fără bani, pentru a scăpa de naziști.

Pentru a putea intra în Elveția, au fost nevoiți să dea în gaj și operele de artă pe care le dețineau, care se aflau în mâinile naziștilor.

Până la moartea sa, în decembrie 1943, „s-a stabilit că (Carl) Sachs a fost nevoit să vândă 13 opere pe care le avea depozitate în Elveția”.

„Cedată Kunsthaus Zurich, „Omul cu umbrelă” de Monet a fost prima lucrare pe care (Carl) Sachs a fost nevoit să o vândă în fața unor dificultăți financiare grave”.

„Această vânzare precipitată a fost necesară pentru a asigura traiul familiei Sachs”, explică muzeul.

În conformitate cu Codul de etică al ICOM (Consiliul Internațional al Muzeelor), partea de profit a Zürcher Kunstgesellschaft va fi vărsată în fondul destinat colecției Kunsthaus.