Familia regală britanică deține cea mai mare colecție privată de artă din lume
Regina Elizabeth II, împreună cu restul familiei regale britanice, a fost un colectionar de artă prolific. Familia regală britanică deține cea mai mare colecție privată de artă din lume, cunoscută sub numele de Royal Collection Trust.
Compusă din peste 1 milion de obiecte, colecția este răspândită în mai mult de zece reședințe regale, dintre care unele sunt deschise publicului.
Regina Elizabeth II, cel mai longeviv monarh al Marii Britanii, a murit pe 8 septembrie, la vârsta de 96 de ani. În timpul domniei ei record, de 70 de ani, ea a condus țara după cel de-al Doilea Război Mondial, printr-un divorț amar de Uniunea Europeană și, cel mai recent, criza Covid-19. Ea a devenit nu doar un simbol, ci și un lider de încredere în vremuri incerte.
În 2013, Elizabeth Fullerton a revizuit expoziția „In Fine Style: The Art of Tudor and Stuart Fashion” de la Queen’s Gallery din Palatul Buckingham. Expoziția a combinat 60 de picturi notabile cu articole vestimentare purtate de regalități și curteni în aceeași perioadă.
Unele dintre cele mai importante opere de artă din Royal Collection Trust sunt:
Artemisia Gentileschi: „An Allegory of Peace and the Arts”, 1635-38, ulei pe pânză, Marlborough House, Londra.
Pieter Bruegel the Elder: „Massacre of the Innocents”, 1565-67, ulei pe panou.
Michelangelo Buonarroti: „Archers shooting at a herm”, circa 1530, cretă roșie pe hârtie.
Rembrandt van Rijn: „Christ and St Mary Magdalen at the Tomb” , 1638, ulei pe panou.
Nicolas Poussin: „Triumph of Pan”, circa 1635, stilou și cerneală, cretă neagră.
Leonardo da Vinci: „Superficial anatomy of the shoulder and neck (recto)”, circa 1510, stilou și cerneală, cretă neagră pe hârtie.
Rembrandt van Rijn:„The Shipbuilder and His Wife”, 1633, pictură în ulei.
Citiți și Tabloul preferat al reginei Elizabeth II