Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Tabloul preferat al reginei Elizabeth II
regina elizabeth ii

Tabloul preferat al reginei Elizabeth II

Știați că… tabloul preferat al reginei Elizabeth II a Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord era „The Shipbuilder and His Wife”?

Tabloul a fost pictat de Rembrandt în 1633. Face parte din colecția de artă a Palatului Buckingham și, potrivit presei din insulă, el era preferatul monarhului care a murit pe 8 septembrie, la vârsta de 96 de ani, după șapte decenii de domnie.

Pictura, ulei pe pânză, prezintă un cuplu vârstnic într-un mod comic. Soția dă buzna în spațiul de lucru al soțului pentru a-i transmite un mesaj. Cuplul a fost identificat în 1970 ca fiind Jan Rijcksen și Griet Jans.

shipbuilder and his wife, rembrandt, regina elizabeth, curatorial

Colecția de artă de la Buckingham cuprinde lucrări de Rubens, Tițian, Vermeer, Van Dyck și Canaletto, însă, după cum spunea în 2020 Desmond Shawe-Taylor, supraveghetorul tablourilor reginei, pentru The Guardian: „Este o pictură absolut spectaculoasă. Nu doar pentru efectul luminii și al realismului, ci este și o descriere foarte tandră și aproape comică a relației dintre soț și soție, așadar are un aer foarte modern”.

Foto: Royal Collection Trust/© Queen Elizabeth II

Citiți și: Trei lucruri despre cel mai faimos portret al reginei Elizabeth II