Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  FBI cercetează autenticitatea a 25 de tablouri de Basquiat expuse în Orlando (SUA)
basquiat portret

FBI cercetează autenticitatea a 25 de tablouri de Basquiat expuse în Orlando (SUA)

FBI cercetează autenticitatea a 25 de tablouri de Jean-Michel Basquiat expuse la Muzeul de Artă din Orlando (SUA), informează FAD Magazine.

De altfel, un articol The New York Times a pus un semn de întrebare privind autenticitatea operelor prezentate în expoziţia „Heroes & Monsters”. Teoretic, lucrările prezentate publicului ar fi fost descoperite într-un depozit, în urmă cu zece ani.

Dar se pare că situaţia este mai complicată.

O cutie a unei firme de curierat a fost sursă de dubii

Un fost angajat al FedEx a recunoscut o cutie pe care artistul ar fi lucrat. Problema este că acest tip de cutie a fost produs în 1994, şase ani mai târziu după moartea artistului.

Proprietarii operelor şi directorul muzeului din Orlando, Aaron De Groft, spun că operele sunt originale şi aduc dovezi atestări ale specialiştilor în acest sens.

Pe de altă parte, agenţii speciali ai FBI, care anchetează cazuri din piaţa de artă, au vorbit cu experţi, angajaţi ai muzeului american (sub condiţia anonimatului) şi cu foşti proprietari ai lucrărilor atribuite lui Basquiat.

Cazul este cu atât mai complicat cu cât ceea ce se numeşte Basquiat estate, anume consiliul care gestionează moştenirea artistului, a fost dizolvat în 2012. În acest caz, multe din operele expuse sunt considerate autentice „a priori”, fără dovezi legate de provenienţă.