Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Femei în artă – Christina Quarles, picturi suprarealiste cu figuri androgine împletite și fragmentate
christina quarles

Femei în artă – Christina Quarles, picturi suprarealiste cu figuri androgine împletite și fragmentate

Picturile expresive, la scară mare, ale Christinei Quarles, cu figuri androgine, împletite, încearcă să conteste presupunerile privind identitatea și figura umană.

Născută în Chicago și crescută de mama ei în Los Angeles, Quarles a urmat de la o vârstă fragedă cursuri de desen în programe după școală și la Liceul de Arte din Los Angeles. Obținând o licență la Studio Arts and Philosophy from Hampshire College, Massachusetts, Quarles și-a terminat masteratul la Yale School of Art în 2016.

Figurație ambiguă, suprarealistă, împletită

Născută dintr-o mamă albă și un tată de culoare, picturile figurative suprarealiste ale lui Quarles exprimă experiența ei de ambiguitate ca femeie queer cisgender multirasială. Corpurile ei dezorganizate, unghiulare, stratificate unul peste altul, cu trăsături faciale ascunse, încearcă să înfățișeze „experiența de a trăi într-un corp rasializat sau de a trăi într-un corp queer, mai degrabă decât ceea ce înseamnă să te uiți la un corp rasial sau queer”, încurajând privitorii să demonteze înțelegerea lor despre identitatea fixă.

Practica lui Quarles acoperă atât picturile la scară mare, cât și desenele la scară mică. Pentru lucrările ei la scară largă, Quarles își schițează figurile pe pânză, pe care apoi le fotografiază înainte de a mapa digital fundalul pe care îl locuiesc figurile. Fundalurile ei luminoase, psihedelice, de suprafețe modelate și planuri unghiulare sunt apoi pictate pe pânză, lăsând mari porțiuni din lucrare goală și transformând suprafața pânzelor ei într-o lucrare asemănătoare unei sculpturi în relief.

expo christina quarles

În timp ce lucrările ei anterioare sunt caracterizate prin includerea lor de text și fraze scrise, lucrările mai recente ale lui Quarles au înlocuit textul în favoarea tiparelor și a utilizării experimentale a liniilor, așa cum se vede în „E’reything (Will Be All Right) Everything” (2018), „Tilt/ Shift” (2020) și „Innocence Lost/In a Sense, Lost” (2020), printre altele.

Ultimii doi ani au marcat o descoperire semnificativă în cariera lui Quarles, cu expoziții internaționale majore în muzee din SUA, Europa și Asia. „Christina Quarles: In Likeness” s-a deschis la The Hepworth Wakefield din Yorkshire în 2019, marcând prima ei expoziție personală într-un muzeu european. Expoziția, care a inclus opt picturi și o selecție de desene, a călătorit la South London Gallery în 2021.

În primăvara anului 2021, Muzeul X din Shanghai a organizat „Christina Quarles: Dance by tha Light of tha Moon”, prima expoziție individuală a artistei la un muzeu important din Asia. Alături de aceasta, lucrări recente și o instalație la scară mare au împodobit pereții Muzeului de Artă Contemporană (MCA) din Chicago în 2021, ajungând și la Frye Art Museum din Seattle în 2022.

in 24 days tha sun'll set at 7pm

„In 24 days tha sun’ll set at 7pm”

Practica unică a lui Quarles a fost întâmpinată cu o cerere în creștere atât pe piața primară, cât și pe cea secundară, prețurile crescând vertiginos peste estimările lor de licitație. Debutul ei pe piața secundară cu lucrarea „Pull on Thru the Night” (2017) a depășit de opt ori estimarea minimă de 30.000 de dolari, vânzându-se pentru 255.000 de dolari la o sesiune a casei Phillips în 2018.

Reprezentată de Pilar Corrias din Londra din 2018, galeria Hauser & Wirth a anunțat în mai 2021 că o reprezintă pe artistă la nivel global odată cu expoziția personală de debut la galerie programată pentru toamna anului 2022.

quarles

Noi picturi și lucrări pe hârtie, expuse vara aceasta în Spania

În această vară, artista din Los Angeles va dezvălui noi picturi și lucrări pe hârtie de-a lungul zidurilor din secolul al XVIII-lea de la Hauser & Wirth Menorca – prima ei expoziție în Spania după prezentarea lucrării sale în celebra expoziție de anul trecut „The Milk of Dreams” la Bienala de la Veneția și coincide cu o expoziție importantă la Hamburger Bahnhof din Berlin.

Pânzele și desenele lui Quarles, apreciate de critici, prezintă de obicei corpuri polimorfe încorporate în modele bogate, texturate, o abordare singulară a figurației unice pentru retorica vizuală a artistei. Pe lângă expoziție, Quarles va dezvolta un Laborator Educațional dedicat, completat de evenimente și activități de învățare pe toată durata expoziției (17 iunie – 29 octombrie).