Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Femei în artă – Sonia Boyce, despre rasă, gen și creație imersivă
devotional, sonia bryce, hauser and wirth

Femei în artă – Sonia Boyce, despre rasă, gen și creație imersivă

Sonia Boyce, artistă britanică de origine caraibiană, este una dintre cele mai apreciate creatoare, cu o carieră de câteva decenii recompensată cu distincții, decorații și un Leu de Aur pentru pavilionul Regatului Unit la Bienala de Artă de la Veneția 2022.

Dame Commander a Ordinului Imperiului Britanic, educator și activist, Sonia Boyce, născută în 1962, trăiește și lucrează la Londra. A studiat la Stourbridge College. Inițial, arta ei a abordat subiecte precum rasa și genul în media și viața cotidiană. Le-a exprimat prrin mari lucrări pastel și colaje foto.

În perioada petrecută la Stourbridge College, a participat la prima Convenție Națională de Artă Neagră de la Wolverhampton Polytechnic din apropiere. Acolo, artista le-a întâlnit pe Lubaina Himid și Claudette Johnson și a devenit parte a British Black Arts Movement din anii 1980.

Pe parcursul a mai bine de patru decenii, a dezvoltat o practică originală și puternică de artist interdisciplinar și cercetător care lucrează în domeniul filmului, fotografiei, imprimării, sunetului și instalațiilor. Boyce creează spații imersive și experiențiale în care publicul devine participant activ.

În 2022, Sonia Boyce a prezentat lucrarea „Feeling Her Way”, realizată pentru Pavilionul Britanic la cea de-a 59-a ediție a Expoziției Internaționale de Artă – La Biennale di Venezia, unde a primit Leul de Aur pentru cea mai bună participare națională. Ea este și prima artistă de culoare care a reprezentat Marea Britanie la festival.

sonia boyce feeling her way

Feeling Her Way © Sonia Boyce/ Reece Straw

Printre expozițiile importante ale lui Boyce se numără „Five Black Women”, African Centre, Londra (1983); „Sonia Boyce: For you, only you”, Magdalen College, Oxford; „All the World’s Futures”, la cea de-a 56-a ediție a Bienalei de la Veneția, Arsenale și Giardini (2015).

Este reprezentată în colecțiile permanente ale unor instituții precum Arts Council England și Tate Modern Londra. În 2016, a fost inclusă în Royal Academy of Arts și a primit Paul Hamlyn Artist Award. Decorată de regina Elizabeth II pentru servicii aduse artei, în 2019, a fost numită Dame Commander of the Most Excellent Order of the British Empire (DBE) în 2024, tot pentru servicii aduse artei. Este profesoară de arte plastice la Universitatea Middlesex din Londra și profesoară de Black Art and Design la University of the Arts din Londra.

„Mă interesează reacțiile umane mai mult decât orice altceva… cum să înveți, cum să asculți, cum să privești lucrurile și să fii în ele; să nu fii separat de ele, să nu ai un fel de relație distanță cu ce se poate întâmpla cu alți oameni”, spune artista care, din 2023, este reprezentată de galeria Hauser & Wirth.

Fotografie principală: instalația „Devotional Wallpaper and Placards” (2008 – 2022), Sonia Boyce, la Manchester Art Gallery © Sonia Boyce / Mike Pollard