Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Femei în artă – Lubaina Himid, abordări inovatoare în pictură și implicare socială
six tailors, lubaina himid

Femei în artă – Lubaina Himid, abordări inovatoare în pictură și implicare socială

Lubaina Himid, de formație scenograf de teatru, este cunoscută pentru abordările ei inovatoare în ceea ce privește pictura și implicarea socială, dar și ca prima femeie de culoare care a câștigat premiul Turner, cea mai importantă distincție acordată pentru artă în Regatul Unit.

Născută în Zanzibar, în 1954, și mutată în Marea Britanie la o vârstă fragedă, Himid și-a dedicat activitatea descoperirii istoriilor, figurilor și momentelor culturale marginalizate și reduse la tăcere.

Din anii ’80, a jucat un rol esențial în Marea Britanie pentru contribuția la mișcarea British Black Arts. A obținut recunoaștere internațională pentru picturile ei figurative, care explorează aspecte ignorate și mai puțin vizibile ale istoriei și ale vieții cotidiene contemporane. În 2017, a primit premiul Turner, iar în 2018 a fost decorată cu însemnele de Comandor al Imperiului Britanic (CBE).

lubaina himid, tide change

Lubaina Himid, „Tide Change” (1998) (c) artist & Hollybush Gardens

Tema moștenirii

Lubaina Himid creează picturi, desene și instalații. Pictează pe diferite suprafețe, de la ceramică și lemn la pânză, producând deseori obiecte cu potențial performativ. Opera ei abordează tema moștenirii și a fost impulsionată de două preocupări: dezvoltarea și menținerea unui dialog cu publicul și valorificarea contibuției pe care oamenii de culoare au avut-o la viața culturală în Europa în ultimele sute de ani.

naming the money paperworks, 2004, himid, royal academy of arts

Lucrare din seria „Naming the Money” (2004) (c) Royal Academy of Arts

Ea lucrează în Preston și este profesor la University of Central Lancashire. A expus în Regatul Unit și în străinătate, inclusiv la The New Museum (New York), Frans Hals Museum (Țările de Jos), Badischer Kunstverein (Germania), Berlin Biennale și Gwangju Biennale. O monografie intitulată „Lubaina Himid: Workshop Manual” a fost publicată în ianuarie 2019.

În 2022, a câștigat Premiul Suzanne Deal Booth, în valoare de 200.000 de dolari, onorariului adăugându-se oferta de a avea o expoziţie personală în Austin (Texas) în 2024.

Lucrări ale ei se găsesc în colecții publice precum Tate, UK Government Art Collection, Victoria & Albert Museum, National Museums Liverpool, Leeds City Museum, Museum Ludwig (Koln), Rhode Island School of Design și Musée régional d‘art contemporain Occitaine, Franța.

Imagine principală: „Six Tailors”, de Lubaina Himid, Rennie Collection, Vancouver (c) artist