Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Festivalul Internațional de Artă Contemporană de la Sibiu – De la pictură la NFT, expoziții și conferințe
sibiu,,romania, ,september,18,2018, ,aerial,overview,of

Festivalul Internațional de Artă Contemporană de la Sibiu – De la pictură la NFT, expoziții și conferințe

Festivalul Internațional de Artă Contemporană de la Sibiu (SCAF) va avea loc în perioada 16 – 30 septembrie și va reuni aproximativ o sută de artiști de pe cinci continente.

Evenimentul, organizat de Sub Muzeul Național Brukenthal împreună cu Asociația Brukenthal von Studio cu sprijinul Ministerului Culturii și sub Înaltul Patronaj al Ministerului Afacerilor Externe, va aduce în spațiile muzeului sibian și în spațiile oraș lucrări de pictură, ceramică, sticlă, textile, sculptură, NFT, instalație, video, fotografie, tehnică digitală, grafică, bijuterie contemporană.

Platformă de dialog între artiști, curatori, directori de muzee de artă contemporană și arhitecți, festivalul cuprinde și conferințe ținute fizic și online.

Invitați speciali la prima ediție a Festivalului Internațional de Artă Contemporană

O participare extraordinară la ediția din acest an a Festivalului Internațional de Artă Contemporană este firma Zaha Hadid Arhitects din Londra.

Alexandru Constantin Chituță, manager interimar al Muzeului Național Brukenthal, a transmis: „Începând din acest an, Muzeul Național Brukenthal va organiza un eveniment important dedicat artei contemporane. Din anul acesta, va fi cel mai mare eveniment din agenda culturală a Muzeului Național Brukenthal. Festivalul Internațional de Artă Contemporană de la Sibiu este unul dintre cele mai importante evenimente cultural-diplomatice din Europa. Avem peste 20 de ambasade partenere care ne-au facilitat primirea lucrărilor din diferite colțuri ale lumii. Conceptul SCAF va avea în fiecare an expoziții ale unor state invitate. Anul acesta vom avea o expoziție de artă contemporană din Republica Moldova, realizată de Muzeul Național de Artă Contemporană și curatoriată de domnul director Tudor Zbârnea și o expoziție din Polonia”.

Vor fi prezentate diverse expoziții de artă contemporană realizate de curatori ca Ana Negoiță și Alexandra Runcan. „Ediția din acest an va aduce o expoziție inedită de sculptură a maestrului Virgilius Moldovan ce va fi organizată în podul Palatului Brukenthal din Piața Mare din Sibiu”, a mai spus Chituță.

Nouă sală pentru expoziții temporare

Va fi lansat și un catalog al festivalului și va fi inaugurată o sală pentru expoziții temporare. „În cadrul SCAF vom avea și lansarea catalogului festivalului și vom inaugura și o sală importantă de expoziții temporare și evenimente în Palatul Brukenthal”, a punctat Chituță.

Printre instituțiile partenere se numără Universitatea Națională de Arte „George Enescu”, Universitatea de Arte București, Universitatea de Arte și Design Cluj Napoca, Institutul Cultural Român, Institutul Polonez, Jerusalem Studio School, Institutul Goethe, Art Safari, Art Seif, Uniunea Artiștilor Plastici din România, Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, Etihad Modern Art Gallery Abu Dhabi, Muzeul Transilvănean din Gundelsheim, Muzeul Național de Artă al Moldovei Chișinău, Muzeul Municipal Regina Maria Iași, Muzeul Bistrița, Muzeul de Artă Centrul Artistic Baia Mare, Muzeul Județean Slatina și Casa Darvaș Oradea.

SCAF din 2024 este „deja mai mult de jumătate realizat”, a mai spus managerul interimar de la Brukenthal. Vor participa mai mult de 25 de ambasade din România și va fi organizată o expoziție de artă contemporană din Cuba. În plus, există un dialog și cu câteva galerii și muzee de artă contemporană din lume.