Fost șef al V&A, interimar la British Museum. Mark Jones susține impărtășirea sculpturilor de la Partenon
Mark Jones, fost director al muzeului V&A care a sugerat anterior că sculpturile de la Partenon ar putea fi împărțite cu Grecia, a fost propus pentru funcția de director interimar al British Museum.
El îl va înlocui pe Hartwig Fischer, care a demisionat după ce s-a aflat că mii de obiecte au fost furate din depozitele muzeului. O anchetă a poliției este în curs de desfășurare cu privire la furturile semnalate.
Numirea lui Jones a dus la creșterea speculațiilor că ar putea exista noi evoluții în disputa de lungă durată privind sculpturile antice grecești.
Într-un interviu acordat în 2002 publicației Observer, Mark Jones, pe atunci director al V&A, a susținut ideea de a le împărți cu Grecia. El a declarat: „Trebuie să existe o posibilitate ca ceva să funcționeze acum pentru toate părțile”.
„Nu pot spune unui alt muzeu cum să se comporte în această privință, dar cred că este posibil să se dezvolte parteneriate. Poate fi bine să expui obiecte în locuri diferite. Oriunde există o credință puternic susținută, există și o oportunitate, dacă aceasta poate fi recunoscută. Nu este neapărat un caz de transfer al proprietății sau de returnare definitivă a sculpturilor, dar atunci când oamenii cred că lucrurile sunt cu adevărat importante, așa cum fac grecii și British Museum în acest caz, acesta este de fapt un lucru bun. Apatia este marele nostru dușman”, a completat el.
În luna ianuarie, British Museum a confirmat că este implicat în „discuții constructive” cu Grecia în legătură cu returnarea unei părți din artefactele luate din Partenon. Conform unui plan propus, care este încă în discuție, Grecia ar renunța la pretențiile sale asupra sculpturilor, dar British Museum ar împrumuta Atenei o parte din acestea, iar alte comorile grecești ar ajunge la Londra. În luna martie, prim-ministrul Rishi Sunak a promis că va proteja sculpturile din Partenon pentru a nu fi returnate Greciei.
Decizia finală, luată de prim-ministrul britanic
George Osborne, președintele British Museum, a declarat că Mark Jones a primit „aprobarea unanimă” a consiliului de administrație pentru a deveni director interimar, sub rezerva aprobării prim-ministru.
„Mark este unul dintre cei mai experimentați și mai respectați lideri de muzee din lume, iar el va oferi conducerea și controlul de care muzeul are nevoie în acest moment”, a spus Osborne. „Amândoi știm clar că prioritățile lui sunt accelerarea catalogării colecției, îmbunătățirea securității și consolidarea încrederii curatorilor muzeului. Acest lucru se află alături de lucrările majore de renovare pe care le întreprindem și de parteneriatele pe care le creăm, pentru a ne asigura că vom construi un viitor mai puternic pentru muzeul pe care îl iubim și admirăm cu toții. Am promis că vom învăța lecții și apoi vom pune bazele unui viitor puternic. Numirea lui Mark este un pas mare în această direcție”, a conchis președintele instituției.
British Museum a anunțat pe 16 august că multe dintre obiectele dispărute, furate și deteriorate erau piese mici de „bijuterii din aur și pietre semiprețioase și sticlă datând din secolul al XV-lea î.e.n. până în secolul al XIX-lea”, care erau păstrate în principal în scopuri academice și de cercetare. Niciunul dintre ele nu fusese expusă recent. Unele dintre obiectele dispărute – mai mult de 1.500, conform unei analize a muzeului – au apărut în anunțuri pe eBay cel puțin din 2016, iar ziarul Telegraph a relatat că un expert în antichități a spus British Museum în urmă cu trei ani că suspecta că un angajat a furat piese din colecția depozitată. Presa britanică l-a indentificat în persoana curatorului Peter Higgs, care a fost demis. Vestea dispariției obiectelor a venit la scurt timp după ce directorul muzeului, Hartwig Fischer, care l-a condus timp de opt ani, a declarat că se va retrage din funcție anul viitor. Angajați ai instituției au speculat că anunțul surpriză ar avea legătură cu furturile, alții au cerut ca Fischer să demisioneze imediat. George Osborne, președintele British Museum, a declarat că decizia directorului nu a avut legătură cu anunțul făcut de instituție. Până la urmă însă, Fischer a demisionat pe 25 august, după ce a admis că o anchetă din 2021 a fost gestionată greșit.
În contextul acestui scandal, Grecia – care duce de mulți ani o campanie privind recuperarea sculpturilor din Partenon, Nigeria și China au făcut noi apeluri de recuperare a artefactele furate și ținute la Londra.