Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Fotografii de presă din perioada 1965 – 1993, expuse la Muzeul Național al Țăranului Român
expozitie fotografie arhiva minerva

Fotografii de presă din perioada 1965 – 1993, expuse la Muzeul Național al Țăranului Român

Fotografii din Arhiva Minerva, realizate de reporterii ziarelor Igazság şi Făclia între anii 1965 şi 1993, vor fi expuse la Muzeul Național al Țăranului Român începând cu 15 martie.

Autorii expoziției „Noi am văzut” sunt Miklósi Dénes, artist plastic și membru fondator al Casei Tranzit, și Răzvan Anton, profesor al Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca, ambii fiind fondatori ai Arhivei Minerva, respectiv artistul vizual Miklós Szilárd, co-fondator al Școlii Populare de Artă Contemporană și inițiator al conset – program de atelier deschis și platformă de publicare în cadrul Casei Tranzit din Cluj-Napoca.

Colecţia de fotografii de presă Minerva conţine clişee realizate de reporterii ziarelor Igazság şi Făclia între 1965 şi 1993.

„Arhiva constituită din peste 30.000 de negative 6X6 a fost salvată imediat după cotitura din 1989 de către unul dintre foștii redactori. Ea înregistrează diversele moşteniri ale fostului regim, materiale utilizate în cadrul presei locale – documente care, conştient sau inconştient au fost sortite uitării, fiind adesea identificate cu propaganda. Moşteniri similare fie sau pierdut, fie se află în latenţă”, spun coordonatorii expoziției.

Fotografii prezentate publicului în premieră

Colecţia a fost păstrată în centrul de cercetare media al Asociaţiei Culturale Minerva şi a fost în mare parte invizibilă, în cele două cotidiene menţionate apărând doar puţine dintre aceste imagini.

Începând cu 2014, în atelierul ce a funcţionat în cadrul proiectului conset de la Casa Tranzit din Cluj-Napoca, scanarea negativelor şi traducerea lor în pozitive a făcut vizibil acest conglomerat de imagini.

„Materialul de studiat e dat, prin această acumulare de piese aparţinând comunicării de masă și a genului de fotografie de presă.
Am dorit să transmitem imaginile printr-o intervenţie lentă, uneori individuală, alteori colectivă. Să le supunem unei analize sau doar să le așezăm lângă diverse interese specifice pentru dezvoltarea unor instrumente de arhivare, ca de pildă în istoria industriei, alteori lângă forța contra-arhivistică ale istoriilor orale”.

Colecţia, în care elementele individuale de informaţie erau menite să servească doar cadrul comunicaţional de moment, pune în prim-plan, ca valoare autonomă, subordonarea lor secundară la o arhivă.

„În construirea arhivei digitale am păstrat integritatea calupurilor de documente din colecţia originală. Abia aşa a devenit efectiv reală posibilitatea unei recontextualizări permanente a diverselor părţi.
Noi am văzut poate fi înţeles şi ca o trimitere la neajutorarea spaţiului public nereflectat, la imaginea unui spaţiu public din care societatea s-a retras; ceea ce trasează, prin chiar această corelaţie, şi o paralelă cu responsabilităţile sociale vehiculate în domeniul artei sau cu condiționările istorice ale acestora”, conchid coordonatorii expoziției.

Expoziția „Noi am văzut. Arhiva Fotografică Minerva, infrastructură și atelier (2014 – 2021)” va putea fi vizitată până pe 3 aprilie în Sala Media a MNȚR