Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Fotografii intime și inedite cu Pablo Picasso văzut de muza sa Dora Maar, vândute la Artcurial – FOTO
picasso by dora maar

Fotografii intime și inedite cu Pablo Picasso văzut de muza sa Dora Maar, vândute la Artcurial – FOTO

Casa franceză de licitații Artcurial a scos la vânzare în 27 și 28 iunie 750 de fotografii de Dora Maar, muza pictorului spaniol Pablo Picasso. Aceste instantanee, în mare parte inedite și intime, retrasează între altele anii petrecuți alături de marele artist.

Artcurial le-a prezenta publicului pentru prima dată în turneu în Europa, la sediile sale din Italia, Monaco, Belgia și Paris.

pablo picasso dora maar

„Pablo Picasso sub copaci”, fotografie de Dora Maar la Mougins între 1936-1937, a fost vândută la Artcurial pentru 11.152 de euro, cea mai mare sumă înregistrată.

„Guernica în curs de realizare în atelierul din strada Grands Augustins – Paris, mai-juin 1937 a fost adjudecată în final la 8.528 de euro. La fel și „Sculpturi de Pablo Picasso – Capete de femei – atelier Boisgeloup, 1937”. „Nush Éluard pe plajă – Antibes, vara 1937” și-a găsit cumpărător la același preț.

picasso in fotoliu

Fotografia denumită „Pablo Picasso în fotoliul său de ratan – Mougins, vara 1936” a fost vândută pentru 7.216 euro.

Fotografii în care apar André Breton, Paul Éluard, Tristan și Lise Deharme – Château de Montfleury, Montfort-en-Chalosse, c. 1936-1937, au fost vândute la prețul de 3.936 de euro.

„Dacă Dora Maar a împărtășit nouă ani din viața ei alături de Picasso, ea a știut cu măiestrie să creeze o operă personală în totală independență într-un mediu pe care Picasso nu l-a abordat niciodată, fotografia. Ca atare, Dora Maar apare drept unul dintre cei mai originali fotografi ai timpului ei, un adevărat pionier la mijlocul secolului al XX-lea”, spune Bruno Jaubert, director al departamentului Impressionist & Modern la Artcurial.

Prin fotografiile ei, Dora Maar abordează teme care îi sunt dragi precum suprarealismul, scenele de nud instant sau naturile moarte pe care le folosește pentru a-și crea colajele suprarealiste. De asemenea, se observă atașamentul ei față de realitatea socială a vremii și lucrările sale comandate. Această colecție evidențiază admirația ei pentru Pablo Picasso prin portretele artistului, dintre care majoritatea sunt necunoscute publicului larg.

Credit foto: Artcurial