Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Sute de instantanee realizate de Dora Maar, muză a lui Picasso, vândute la Paris
dora maar, pablo picasso, dans un fauteuil en tronc d'olivier

Sute de instantanee realizate de Dora Maar, muză a lui Picasso, vândute la Paris

Un tezaur cu 750 de fotografii realizate de fotografa franceză Dora Maar, muză a pictorului Pablo Picasso, vor fi scoase la vânzare luna viitoare la o casă de licitații din Paris.

Imaginile, realizate între anii 1920 și 1940, nu au mai fost prezentate public până în prezent.

Cele mai multe au fost făcute în deceniul în care Maar, care a murit în 1997, l-a petrecut cu artistul spaniol.

Subiectele instantaneelor sunt figuri anonime surprinse pe străzile Parisului și artiști din avangardă.

Este așteptat ca fotografiile, care vor fi licitate la Artcurial pe 27 și 28 iunie, să fie vândute pentru maxim 800.000 de euro. Artcurial nu a precizat motivul moștenitorilor ei privind vânzarea unei părți din arhivă, care conține și portrete Picasso, realizate în 1936 și 1937.

Dora Maar și Pablo Picasso

Povestea de dragoste dintre Pablo Picasso și Dora Maar este, fără îndoială, una dintre cele mai zbuciumate ale istoriei artei secolului 20.

Relația lor era un parteneriat de schimb intelectual, precum și pasiune, iar influența ei asupra artistului a rezultat în unele dintre cele mai cunoscute portrete create de el de-a lungul carierei.

Picasso a întâlnit-o pe Maar, fotograf suprarealist, la începutul anului 1936 și a fost imediat atras de ea, din punct de vedere fizic și intelectual.

Deși căsătorit cu Olga Khokhlova și într-o relație cu Marie-Thérèse Walter, la acel moment Picasso a început povestea de dragoste cu Maar. Spre deosebire de Walter, Maar era artistă, vorbea limba maternă a lui Picasso, spaniola, și îi împărtășea viziunile politice și intelectuale.

Relația lor a durat până în 1943. Între altele, ea a realizat un foto-documentar despre „Guernica”.

Maar, născută la Paris și crescută în Buenos Aires, a fost puțin cunoscută publicului larg pentru propria-i operă, fiind de cele mai multe ori menționată ca una dintre muzele lui Picasso.

Reputația i-a fost schimbată odată cu retrospectiva organizată de Centrul Pompidou în 2019, expoziție care a ajuns și la Tate Modern din Londra și la Getty Center din Los Angeles.

Luna trecută, „Dora Maar” – portret pictat de Pablo Picasso în 1939 – a fost cumpărat într-o licitație Sotheby’s Hong Kong de un colecționar japonez pentru mai mult de 21 de milioane de dolari.

Foto: Dora Maar – „Pablo Picasso, dans un fauteuil en tronc d’olivier”. Credit: Artcurial