Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Francisc Chiuariu expune o serie nouă de portrete la AnnArt
francisc chiuariu, annart

Francisc Chiuariu expune o serie nouă de portrete la AnnArt

Expoziția personală Francisc Chiuariu intitulată „People You Know” va fi vernisată pe 26 ianuarie, la galeria bucureșteană AnnArt – gazda ultimelor șapte expoziții personale ale artistului devenit figură emblematică în peisajul artei contemporane din România.

Expoziția prezintă în premieră 13 picturi în ulei pe pânză, realizate în perioada 2019 – 2022, reprezentând portrete ale unor persoanalități – de la Freud la Mao până la papa Francisc. Portretele nu sunt însă identificate prin titlu, ci doar numerotate, conținând astfel o notă de ambiguitate. Între aceste lucrări, privitorul va putea descoperi inclusiv un autoportret, care a marcat, în 2019, debutul acestei serii.

Chipuri ce par să explodeze pe pânză

Expoziția este însoțită de un eseu critic semnat de istoricul de artă Magda Cârneci, care revine cu o nouă investigație asupra operei artistului, după cea din 2013, pentru seria „Teoria cercului”.

„În seria recentă de portrete semnate de Francisc Chiuariu, capetele personajelor se lichefiază într-un mod dramatic, periculos. Deformate, topite, scâlciate, chipurile oamenilor par să explodeze pe pânză – un proces straniu, de neoprit, care emană un puternic sentiment de oroare”, notează Magda Cârneci.

Ea continuă: „Pictorul caută mereu o modalitate de a (ne) sensibiliza intens prin expresivul vizibil. Poate că acolo unde noi percepem monstruozitatea, el caută o satisfacție pur estetică. Poate că acolo unde noi vedem o posibilă mutație malefică a umanului, el găsește o plăcere pur gestuală, o bucurie cromatică. […] Dar, dacă punem împreună căutările altor serii de pânze somptuoase cu care ne-a obișnuit, cred că ceea ce îl caracterizează pe Francisc Chiuariu este pasiunea lui absolută pentru pictură, «pathosul pictural» care transfigurează aceste portrete teribile și le (re)umanizează”.

Scurtă biografie Francisc Chiuariu

Francisc Chiuariu este unul dintre pictorii români semnificativi formați imediat după căderea regimului comunist, fiind un artist reprezentativ pentru tendințele actuale în pictură, inovator în tehnici proprii de lucru și temele explorate.

Elev al profesorului Florin Ciubotaru, Chiuariu a fost la rândul său cadru didactic la Departamentul de Pictură al Universității de Arte din București, în perioada 1993 – 2000, după care s-a dedicat exclusiv picturii de atelier.

A expus în România precum și în Austria, Franța, Israel, Rusia și Marea Britanie, inclusiv la târguri de artă ca ArtSafari în București și Art Vienna, unde, în 2017, a fost evidențiat prin recordul primei și celei mai rapide vânzări a unei lucrări de artă în cadrul târgului internațional. Este susținător al ONG-ului Hospice of Hope, unde lucrări ale sale au fost licitate spectaculos în beneficiul progamelor de caritate ale organizației.

Expoziția de la AnnArt este deschisă pentru public, cu acces liber, în perioada 26 ianuarie – 25 februarie 2023, de marți până vineri, între orele 13:00 și 19:00, și sâmbăta, între orele 11:00 și 16:00. Fondul de lucrări al expoziției este disponibil pentru vânzare prin galeria AnnArt.