Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Frescă din secolul XIII a lui Cimabue, readusă la strălucirea de odinioară
cimabue fresca italia

Frescă din secolul XIII a lui Cimabue, readusă la strălucirea de odinioară

O frescă din secolul al XIII-lea, realizată de pictorul florentin Giovanni Cimabue, care prezintă una dintre primele reprezentări ale Sfântului Francisc, a fost restaurată și readusă la gloria sa originală.

Proiectul, care a durat un an, a fost condus de firma de restaurare Tecnireco din orașul Spoleto, cu ajutorul Autorității pentru Arheologie, Arte Plastice și Peisaj din Umbria.

Aflată în biserica mică a Bazilicii Sfântul Francisc din Assisi, în Umbria (Italia), „Madona pe tron cu Pruncul, patru îngeri și Sfântul Francisc/ Madonna col bambino, angeli e San Francesco” – cunoscută și sub numele de „Maestà di Assisi” – se crede că a fost pictată de Cimabue între 1285 și 1288. Lucrarea o înfățișează pe Fecioara Maria cu pruncul Iisus așezați pe un tron și încadrați de patru îngeri, iar Sfântul Francisc este reprezentat în prim-plan, în dreapta.

Născut în jurul anului 1240, Giovanni Cimabue a fost unul dintre primii artiști protorenascentiști italieni care au renunțat la stilul greco-bizantin. Fresce ale lui din alte părți ale bazilicii au fost restaurate de aceeași firmă între anii 2019 și 2021.

„Maestà di Assisi” a fost restaurată cel mai recent în 1973, iar de atunci a supraviețuit unui dublu cutremur semnificativ, în 1997, care a distrus părți din bazilică și numeroase fresce din alte părți ale bisericii.

Restaurare de 300.000 de euro a Bazilicii din Assisi

În recentul proiectul de restaurare, condus de restauratorul șef Sergio Fusetti, au fost eliminate suprapicturile anterioare și compușii adăugați în anii 1970, care au întunecat lucrarea.

Culorile au fost readuse la aspectul original folosindu-se pigmenți identificați prin analize tehnice, a relatat Art Newspaper.

Cea mai recentă intervenție de restaurare a bazilicii a fost finanțată în întregime de producătorul italian de automobile de lux Ferrari, în valoare totală de 300.000 de euro. Este prima dată când compania, ale cărei inițiative caritabile anterioare au vizat sănătatea, educația și protecția mediului, a investit într-un proiect de restaurare culturală.

Prezentarea frescei restaurate, însoțită de o conferință de presă deschisă publicului, este programată pentru dimineața zilei de 16 februarie 2024, în biserica Bazilicii Sfântul Francisc din Assisi.

Imagine: Maestà di Assisi © Archivo Fotografico del Sacro Convento