Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  George Dragomir Turia – Forme sculpturale și decorative abstracte, la Galateea
george dragomir turia, expozitie galateea

George Dragomir Turia – Forme sculpturale și decorative abstracte, la Galateea

George Dragomir Turia, artist vizual care a petrecut mai bine de 20 de ani în Canada, revine în galeriile românești cu expoziția „Față în față”, care va fi vernisată la Galateea Contemporary Art în 7 februarie.

El va prezenta 17 portrete sculpturale realizate în porțelan și gresie, în Canada, pe durata a aproximativ cincisprezece ani. La baza selecției lucrărilor a stat ideea de a capta experiența de strămutare a artistului, inclusiv procesul de integrare creativă a eclectismului și a experimentării specifice artei din spațiul nord-american. În încercarea de a-și găsi locul în acea lume, artistul este mereu față în față cu el însuși, cu modelele sale intelectuale, cu preconcepțiile si predeterminările culturale ale spațiului nativ care devin, în noul context, netraductibile, așadar tot atâtea angoase existențiale, se arată în prezentarea expozițiiei.

„Față în față” este curatoriată de Georgiana Cozma, care explică: „Expoziția surprinde felul în care Turia folosește abstractizarea – atât la nivelul formelor sculpturale cât și al celor decorative – ca strategie creativă stabilizatoare dar și pentru a se conecta direct cu privitorul, care este invitat să se regăsească în această experiență de confruntare a propriului eu și a alterității. Abstractizarea, supra și subdimensionarea pieselor, refuzând o asociere simplistă a portretelor cu noțiunea de identitate, și ochii închiși, fără viață sau lipsind cu desăvârșire, sugerează o privire întoarsă spre interior. Pe suprafața albă, artistul intervine cu desene și accente liniare ori cromatice și detalii decorative care surprind natura complexă a interiorității umane, împletind simpla stare subiectivă cu gândirea simbolică. (…) Expoziția lui George Dragomir Turia este, simultan, o arhivă personală și o invitație pentru privitor de a se vedea, ca într-o oglindă, în trăirile și ipostazele arhetipale care definesc călătoria eului, fie ea între stări sau între lumi”.

Despre artistul George Dragomir Turia

George Dragomir Turia s-a născut în localitatea Turia din județul Olt și este absolvent, în 1997, al Universității Naționale de Arte din București, Facultatea de Arte Decorative și Design, departamentul Ceramică-Sticlă-Metal, având ca specialitate Ceramica. În 1995, a primit Premiul pentru ceramică al Assos Art Foundation și, în 1999, Bursa „Costel Badea”, instituită de Uniunea Artiștilor Plastici din România. În 2010, a prrimit Premiul pentru Artă „Nicăpetre”, în Toronto. Începând cu 1997, este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, iar din 2005 este membru al Visual Arts Ontario și Ontario Society of Artists. Expune în România, Canada și Statele Unite al Americii, unde are lucrări în colecții publice și private.

Vernisajul de la Galateea e programat în 7 februarie, la ora 18:00, iar în deschidere va vorbi criticul de artă Luiza Barcan. Expoziția va fi deschisă până în 3 martie.