Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Gopo și maeștri ai benzii desenate românești, la Palatul Suțu
expozitie gopo la mmb

Gopo și maeștri ai benzii desenate românești, la Palatul Suțu

Expoziția „Gopo la Palatul Suțu” va fi deschisă în perioada 14 decembrie 2022 – 3 ianuarie 2023, evenimentul fiind parte a Centenarului Gopo, care continuă în acest context tradiția întâlnirilor cu iubitorii celei de a noua arte.

Vernisajul e programat pe 18 decembrie 2022, la ora 15:00.

Cariera artistică a regizorului a început în fața planșei de desen. La întâlnire vor fi prezenți cei care l-au cunoscut pe Ion Popescu Gopo, cei care au fost inspirați de munca sa și cei care-și doresc să-l descopere pe creatorul vestitului omuleț Gopo.

Președinta Fundației Gopo, Anca Moscu – nepoata marelui regizor – va oferi celor prezenți amănunte despre sărbătorirea, de-a lungul anului 2023, a centenarului Gopo prin intermediul mai multor expoziții, proiecții de filme, evenimente cu public, lansări de carte în România, dar și în străinătate. Vor dialoga despre Gopo și benzile desenate maeștrii Valentin Tănase, Șerban Andreescu și Vali Ivan. Accesul este liberă.

Scurtă biografie Ion Popescu Gopo

Ion Popescu Gopo s-a născut pe 1 mai 1923, la București, și a activat în domeniul artistic încă din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. A fost primul realizator de animație din lume premiat cu un premiu Palme d’Or la Festivalul de la Cannes. Trofeul a fost adus în România pentru pelicula „Scurtă istorie” în anul 1957. Omulețul creat de regizor a făcut înconjurul lumii și a provocat inclusiv invitarea autorului român de către Walt Disney personal la sediul central al studiourilor sale din Burbank, California.

Cariera sa a continuat cu scurtmetraje, dar și lungmetraje, cu filme de animație, dar și cu actori, el fiind un pionier al combinării reușite a celor două mijloace de exprimare cinematografică. Multe dintre acestea au primit premii și distincții naționale și internaționale. Vizionarul regizor, scenarist, actor, desenator a realizat o carieră bogată pe parcursul căreia nu a ezitat să abordeze multiple fațete artistice.

A murit pe 29 noiembrie 1989. Au rămas limbajul cinematografic inovativ și noutățile aduse în arta filmului care fac din numele lui Ion Popescu Gopo un reper al secolului XX.

Imagine: afiș original realizat de profesorul si autorul de benzi desenate Mihai Ionuț Grăjdeanu