Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Goya și Dali, la Castelul Cantacuzino – Capricii, coride, controverse
castelul cantacuzino, curatorial.ro

Goya și Dali, la Castelul Cantacuzino – Capricii, coride, controverse

Castelul Cantacuzino din Bușteni găzduiește până la finalul lunii februarie 2023 cea mai mare expoziție din România dedicată artiștilor Francisco de Goya și Salvador Dali și controverselor stârnite de arta lor.

În galeria de artă a castelului, la finalul turului obișnuit, vizitatorii pot admira „Goya & Dali. Controversials” – mai mult de 100 de gravuri, litografii și acvaforte, toate aparținând colecției private de artă europeană a avocatului George Șerban.

goya, castelul cantacuzino, curatorial.ro

Creațiile lui Goya sunt împărțite în patru încăperi, pe teme, alături de cataloage și cărți despre artist, iar Dali apare fie în comparație cu maestrul, fie separat într-o singură încăpere.

Expoziția „Goya & Dali. Controversials” este rodul colaborării dintre Muzeul Național Brukenthal, Colecția George Șerban și Castelul Cantacuzino. Proiectul expozițional a demarat în anul 2021, cu prilejul împlinirii a 275 de ani de la nașterea lui Goya și a 140 de ani de relații diplomatice România – Spania.

Expoziții cu lucrări semnate Goya au fost organizate la Iași, Bistrița și Oradea, iar în toamna anului 2021 în Parlamentul României, cu prilejul Zilei Naționale a Spaniei.

Anul acesta, expoziția «Goya și Dali, Blestemul războiului» a fost vernisată la Muzeul Național Brukenthal, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. Expoziția prezentă la Bușteni aduce în premieră mai multe lucrări realizate de Dali pe baza unor gravuri ale lui Goya, după cum a explicat Alexandru Constantin Chituță, curatorul expoziției și managerul interimar al Muzeului Național Brukenthal.

goya dali 1, castelul cantacuzino, curatorial.ro

Goya – Profesiunea de credință (seria Capricii); Dali – Scafandrii viitorului (seria Capriciile lui Goya după Dali)

Proiectul expozițional „Goya & Dali. Controversials” aduce în atenția publicului două personalități artistice spaniole pe cât de diferite, pe atât de asemănătoare. Concentrându-se în jurul faimoasei serii de 80 de gravuri intitulată „Los Caprichos” și realizată de Goya spre finalul secolului XVIII, fiind reluată, apoi, de Salvador Dali în secolul XX, expoziția prezintă satira celor doi artiști la adresa societății, valabilă până în zilele noastre.

Sunt afișate 32 dintre „Capriciile” lui Francisco de Goya și 14 litografii originale din seria „Capriciilor” realizată de Dali.

goya dali, castelul cantacuzino, curatorial.ro

Lucrări din seria Tauromaquia

În expoziție sunt cuprinse gravuri din seria completă „Tauromaquia”, ce prezintă luptele spaniole cu tauri în viziunea lui Goya, și o parte din ciclul „Dezastrele războiului”, care include mărturii ale aceluiași artist, martor la invazia napoleoniană din Spania și la revoltele conaționalilor săi, alături de câteva litografii realizate după operele celebre ale pictorului Salvador Dali.

dali, castelul cantacuzino, curatorial.ro

Expoziția „Goya & Dali. Controversials” este deschisă până pe 26 februarie 2023.

Biletele se achiziționează direct de la intrarea în castel, iar accesul în galerie se face exclusiv în cadrul tururilor ghidate.

Credit foto: curatorial.ro