Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Cea mai mare expoziție din România dedicată artiștilor Goya și Dali, inaugurată la Castelul Cantacuzino
expo, goya si dali, cantacuzino

Cea mai mare expoziție din România dedicată artiștilor Goya și Dali, inaugurată la Castelul Cantacuzino

Galeria de Artă a Castelului Cantacuzino din Bușteni a inaugurat pe 4 noiembrie o nouă expoziție, intitulată „Goya & Dali. Controversials”, un proiect rar în spațiul cultural.

Expoziția este dedicată celor doi artiști spanioli care au făcut istorie atât prin arta lor, cât și prin controversele stârnite odată cu aceasta. Vizitatorii vor putea admira mai mult de 100 de lucrări de gravură și litografii semnate de Francisco de Goya, respectiv Salvador Dali, toate aparținând colecției de artă europeană privată a avocatului George Șerban.

expo, goya si dali, cantacuzino 2, curatorial.ro

„Expoziția «Goya & Dali. Controversials» organizată la Bușteni este rodul colaborării dintre Muzeul Național Brukenthal, Colecția George Șerban și Castelul Cantacuzino. Proiectul expozițional a demarat în anul 2021, cu prilejul împlinirii a 275 de ani de la nașterea lui Goya și a 140 de ani de relații diplomatice România – Spania. Expoziții cu lucrări semnate Goya au fost organizate la Iași, Bistrița și Oradea, iar în toamna anului 2021 în Parlamentul României, cu prilejul Zilei Naționale a Spaniei. Anul acesta, expoziția «Goya și Dali, Blestemul războiului» a fost vernisată la Muzeul Național Brukenthal, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. De această dată, expoziția prezentă la Bușteni aduce în premieră mai multe lucrări realizate de Dali folosindu-se de gravurile lui Goya”, a transmis Alexandru Constantin Chituță, curatorul expoziției și managerul interimar al Muzeului Național Brukenthal.

El a continuat: „Invităm publicul la cea mai mare expoziție cu lucrări Goya și Dali realizată în România. Observăm într-o perioadă controversată și bulversată ca cea din zilele noastre că, în decursul istoriei, au existat derapaje care au adus suferință și durere. Cunoașterea istoriei, povestită de această dată prin artă, ne ajută să înțelegem că omul de multe ori poate lupta împotriva omului, iar istoria ar trebui să ne maturizeze și să ne conștientizeze și mai mult că, în diferite locuri de muncă ocupate, unele decizii pot avea și efecte dezastruoase. Această expoziție, dincolo de efectul și modernitatea artistică, are și un puternic mesaj”.

„Los Caprichos”, baza proiectului expozițional

Proiectul expozițional „Goya & Dali. Controversials” aduce în atenția publicului două personalități artistice spaniole pe cât de diferite, pe atât de asemănătoare. Concentrându-se în jurul faimoasei serii de 80 de gravuri intitulată „Los Caprichos” și realizată de Goya spre finalul secolului XVIII, fiind reluată, apoi, de Salvador Dali în secolul XX, expoziția prezintă satira celor doi artiști la adresa societății, valabilă până în zilele noastre.

expo, goya si dali, cantacuzino 3, curatorial.ro

Sunt afișate 32 dintre „Capriciile” lui Francisco de Goya și 14 litografii originale din seria „Capriciilor” realizată de Dali. Printre lucrările Goya se numără „Somnul rațiunii naște monștri”.

În cadrul expoziției, vizitatorii vor putea admira și gravuri din seria completă „Tauromaquia”, ce prezintă luptele spaniole cu tauri în viziunea lui Goya, dar și o parte din ciclul „Dezastrele războiului”, ce cuprinde mărturii ale aceluiași artist, care a fost martor la invazia napoleoniană din Spania și la revoltele conaționalilor săi, alături de câteva litografii realizate după operele celebre ale pictorului Salvador Dali.

Expoziția „Goya & Dali. Controversials” este deschisă publicului în perioada 04.11.2022 – 26.02.2023.

Biletele se achiziționează direct de la intrarea castelului, iar accesul în galerie se face exclusiv în cadrul tururilor ghidate.

Castelul Cantacuzino din Bușteni

Castelul Cantacuzino din Bușteni a fost construit în 1911, la cererea prințului Gheorghe Grigore Cantacuzino, supranumit „Nababu’”, servind drept locuință de vară pentru familia nobilului și fiind la inaugurarea sa una dintre cele mai moderne construcții din Europa.

În 2010, monumentul devenit istoric și aflat în proprietate privată a fost deschis pentru prima oară spre vizitare, cu scopul de a oferi tuturor doritorilor șansa de a admira o parte din moștenirea Nababului. De atunci, a devenit unul dintre cele mai importante obiective culturale și turistice de pe Valea Prahovei.

În 2015, a fost inaugurată Galeria de Artă a Castelului Cantacuzino, iar prima expoziţie i-a fost dedicată pictorului spaniol Salvador Dali. Au urmat expoziții cu lucrări grafice ale artiştilor Pablo Picasso, Marc Chagall, Vincent van Gogh, Henri Matisse, Henri de Toulouse-Lautrec, dar şi expoziţii de artă contemporană cu lucrări ale artiştilor Andrei Gamarţ, Nadine Kseibi, Mirela Iordache, ale Societăţii Artiştilor Figurativi din România, precum și o mare expoziție de sculptură care a celebrat Centenarul Marii Uniri, aducând împreună 100 de sculptori români.

Fotografii publicate prin amabilitatea Castelului Cantacuzino