Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Graficianul și realizatorul de animații Matei Branea expune la Berlin
matei branea, berlin banana

Graficianul și realizatorul de animații Matei Branea expune la Berlin

Graficianul și realizatorul de animații Matei Branea expune o serie de lucrări la Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu“ din Berlin.

Expoziția cu titlul „Berlin BANANA” reprezintă o retrospectivă a operei artistului, creator al filmului „Omulan” (2012), și este deschisă până pe 17 ianuarie.

Trei lucrări-capitol

Expoziția este compusă din trei lucrări-capitol: „Berlin BANANA”, „DOINA/Marele Nud Românesc”, „OMULAN”.

„Berlin BANANA” reunește desene realizate în perioada 2015 – 2016, când Matei Branea a locuit în capitala Germaniei, precum și un portret al orașului realizat pentru Goethe-Institut Bukarest. Artistul are o afinitate obsesivă pentru fructul exotic, leitmotiv cultural, sursă de gag vizual și simbol cu conotații aparte pentru spațiul României comuniste des ironizată ca „țară bananieră”.

„DOINA/Marele Nud Românesc” constituie un punct cheie în evoluția artistului. Lucrarea ce reprezintă România ca o ciobăniță și este o referință directă la „The Great American Nude” (1966) a lui Tom Wesselmann este expusă alături de numeroasele declinări, de la sticker la fotoliu de designer.

„OMULAN” este personajul central și „cult” al lui Branea. Erou de bandă desenată și animație, personajul a intrat în scenă odată cu expoziția din 2002 de la Galeria Nouă din București, a continuat cu primele animații din online-ul românesc, apoi ca personaj de BD publicat de HARDCOMICS și în 2015 ajuns pe marele ecran rulând în circuitul festivalier. În expoziție, OMULAN va fi prezent cu o retrospectivă a filmelor realizate între 2000-2021 alături de instalația „Madona cu prunc / Madonna with Child” (2021). Instalația abordează, în contextul social actual, situația și poziționarea bărbatului artist proaspăt devenit părinte.

Foto (c) Matei Branea