Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Gravuri Jacques Hérold în ediții bibliofile, la Muzeul de Artă Cluj-Napoca
herold

Gravuri Jacques Hérold în ediții bibliofile, la Muzeul de Artă Cluj-Napoca

Expoziția „Restitutio”, cu gravuri în ediții bibliofile realizate de Jacques Hérold, va fi vernisată la Muzeul de Artă Cluj-Napoca pe 20 iulie.

Curatori sunt Cristina Simion, care a oferit lucrări din colecția sa pentru această expoziție, și Dan Breaz. Cealaltă parte din gravuri provine din colecția Emilian Radu.

Expoziția va putea fi vizitată până pe 7 august.

Lucrări din aceleași colecții au fost expuse până pe 15 iulie la Palatul Baroc din Timișoara, unde au fost prezentate și volume în ediții limitate și două afișe de mari dimensiuni realizate manual de artist.

„Născut Herold Blumer, în 1910, la Piatra Neamț, Jacques Hérold (nume de artist pe care îl adoptă la propunerea lui Victor Brauner) părăsește de timpuriu România, în 1930, după studii începute la Academia de Arte Frumoase din București și colaborări la revista Unu. Stabilit la Paris, Hérold intră în grupul suprarealiștilor, sprijinit de Brauner, și leagă prietenii artistice importante, cu Marcel Duchamp, Man Ray, Yves Tanguy și Andre Breton, dar și cu scriitori și poeți ale căror volume le va ilustra în următoarele decenii, binemeritând titlul onorific de «complice al poeților». După o perioadă de mare precaritate, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, opera sa este progresiv recunoscută și prezentată atât în importante expoziții personale, cât și în expoziții de grup ale suprarealiștilor. Ilustrează numeroase volume, mai ales de poezie, într-un stil propriu, inconfundabil. În 1986, participă la Bienala de la Veneția. Moare la Paris, un an mai târziu”, potrivit Cristinei Simion, galeristă, colecționară și curatoare a expoziției.