Grecia reiterează apelul pentru returnarea sculpturilor de la Partenon, în contextul scandalului de la Londra
Oficialii eleni profită de scandalul de la British Museum pentru a face noi presiuni în vederea returnării sculpturilor din marmură de la Partenon.
Problemele de securitate generate de dispariția a mai mult de 1.500 de artefacte din depozitele muzeului londonez „întăresc cererea continuă și justă a țării noastre pentru returnarea definitivă” a sculpturilor, a declarat Lina Mendoni, ministrul grec al Culturii, într-un interviu acordat ziarului To Vima.
Muzeul, care deține sculpturile de când acestea au fost scoase de pe Acropole la începutul secolului al XIX-lea de nobilul britanic Lord Elgin, a refuzat în repetate rânduri cererile Greciei de repatriere. Însă campania grecilor a luat amploare în ultimii ani, pe fondul apelurilor internaționale pentru ca instituțiile culturale să își decolonizeze colecțiile.
„Pierderea, furtul, deteriorarea obiectelor din colecțiile unui muzeu este un eveniment extrem de grav și deosebit de trist”, a continuat Mendoni. „De fapt, atunci când acest lucru se întâmplă din interior, dincolo de orice responsabilitate morală și penală, se ridică o întrebare majoră cu privire la credibilitatea organizației muzeale în sine”.
Ea a punctat că Ministerul elen al Culturii „urmărește cu mare atenție evoluția acestei probleme”.
British Museum a anunțat pe 16 august că multe dintre obiectele dispărute, furate și deteriorate erau piese mici de „bijuterii din aur și pietre semiprețioase și sticlă datând din secolul al XV-lea î.e.n. până în secolul al XIX-lea”, care erau păstrate în principal în scopuri academice și de cercetare. Niciunul dintre ele nu fusese expusă recent. Unele dintre obiectele dispărute – mai mult de 1.500, conform unei analize a muzeului – au apărut în anunțuri pe eBay cel puțin din 2016, iar ziarul Telegraph a relatat că un expert în antichități a spus British Museum în urmă cu trei ani că suspecta că un angajat a furat piese din colecția depozitată. Presa britanică l-a indentificat în persoana curatorului Peter Higgs, care a fost demis. Vestea dispariției obiectelor a venit la scurt timp după ce directorul muzeului, Hartwig Fischer, care l-a condus timp de opt ani, a declarat că se va retrage din funcție anul viitor. Angajați ai instituției au speculat că anunțul surpriză ar avea legătură cu furturile, alții au cerut ca Fischer să demisioneze imediat. George Osborne, președintele British Museum, a declarat că decizia directorului nu a avut legătură cu anunțul făcut de instituție.