Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Grigorescu și Tonitza, cele mai mari estimări în licitația de toamnă a Artmark
convoi de care cu boi, pe inserat nicolae grigorescu, artmark

Grigorescu și Tonitza, cele mai mari estimări în licitația de toamnă a Artmark

Lucrări de Nicolae Grigorescu și Nicolae Tonitza au primit cele mai mari estimări în licitația de toamnă „Top 100 Mari Maeștri ai Artei Românești” organizată de casa Artmark pe 19 octombrie.

Dintre cele 175 de loturi, cea mai mare estimare a fost dată pentru „Convoi de care cu boi, pe înserat” (1903), de Nicolae Grigorescu. Ulei pe lemn, lucrarea are o valoare încadrată între 40.000 și 60.000 de euro.

Alte două lucrări de Grigorescu sunt incluse în licitație: „Pe Câmpinița”, ulei pe lemn din colecția Alexandru Vlahuță, cu estimare de 30.000 – 50.000 de euro, și „Case la Câmpina”, de 25.000 – 45.000 de euro.

Nicolae Tonitza este prezent în licitație cu trei lucrări: „Curte interioară la Mangalia” (finalul anilor 1920), ulei pe carton cu estimare cuprinsă între 30.000 și 50.000 de euro, „Garofițe și nalbe” (începutul anilor 1930), ulei pe carton estimat la 25.000 – 35.000 de lei, și „Vedere spre Mediterană”, ulei pe carton estimat la 10.000 – 16.000 de euro.

curte interioara la mangalia, nicolae tonitza, artmark

Curte interioara la Mangalia, de Nicolae Tonitza (c) Artmark

În licitație sunt incluse lucrări de Theodor Aman, Ștefan Luchian, Nicolae Vermont, Gheorghe Petrașcu, Theodor Pallady, Camil Ressu, Francisc Șirato, Corneliu Baba, Alexandru Ciucurencu, Constantin Piliuță și Horia Bernea. Printre nume se află și Samuel Mützner, Octav Băncilă, Rudolf Schweizer-Cumpăna, Iosif Iser și Ion Theodorescu-Sion.

Fotografie principală: „Convoi de care cu boi, pe înserat”, de Nicolae Grigorescu (c) Artmark