Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Grupul artistic Noima, o nouă prezență în Mexic
poster noima

Grupul artistic Noima, o nouă prezență în Mexic

Artiștii Ciprian Bodea, Cosmin Frunteș, Dan Gherman, Andrei Rosetti și Sorin Scurtulescu, care alcătuiesc Grupul Noima, prezintă o nouă expoziție în Mexic.

Intitulată „Señales de Vida”, expoziția va fi inaugurată în 2 februarie, la Museo Internacional del Barroco din Puebla, și este a doua a grupului în țară, după „Organism viu/ Expoziție vie” din 2023, la Casa Europa din orașul San Miguel de Allende.

„Señales de Vida” va fi deschisă până la 8 martie, la Museo Internacional del Barroco din Puebla, instituție cu o reputație de talie globală, câștigată prin evenimentele organizate și prin clădirea care le găzduiește, operă a cunoscutului arhitect Toyo Ito, laureat al Premiului Pritzker. Muzeul din Puebla organizează expoziții dedicate unor prestigioase nume ale artei lumii, între care Francisco Goya, Frida Kahlo, Diego Rivera și David Alfaro Siqueiros, cărora le-a dedicat recent proiecte curatoriale. De asemenea, muzeul propune regulat și expoziții de artă contemporană.

Pictură, film documentar și muzică

Evenimentul Grupului Noima cuprinde cu precădere lucrări de pictură. Accentul cade pe bilanțul primei întâlniri a pictorilor din Noima cu natura și cultura Mexicului. Sunt expuse însă și secvențe ale unor preocupări de atelier, eșantioane din proiectele personale ale expozanților, unele inspirate tot de experiența mexicană din 2023.

Andrei Rosetti și Dan Gherman, doi dintre membrii fondatori ai grupării, vor fi prezenți la vernisaj. În expoziție va fi proiectat și documentarul „NOIMA-Work in progress”, care dezvăluie grupul într-o descriere amplă, prin interviuri cu scriitorul și curatorul american Alan Jones, istoricul de artă și curatorul Ileana Pintilie, pictorul Constantin Flondor, curatorul austriac Denise Parizek şi Ovidiu Bădescu, fondatorul Galleria 28 – spațiu dedicat încă din anii ’90 artei contemporane.

Finisajul expoziției va cuprinde un concert de pian, din program făcând parte lucrări ale unor compozitoare din România. Recitalul va fi susținut Lidia Guerberof-Hahn, pianistă cu origini românești.

Despre Grupul Noima

Grupul Noima a fost înființat în urmă cu 20 de ani în România și îi cuprinde astăzi pe artiștii Ciprian Bodea, Cosmin Frunteș, Dan Gherman, Andrei Rosetti și Sorin Scurtulescu. Grupul explorează atât tehnicile tradiționale ale picturii (cu predilecție cea în plein air), cât și alte formule (foto și video) și expresii artistice contemporane (happening, performance etc).

De la înființare, Noima a organizat și a participat la mai mult de 70 de evenimente artistice în 13 țări din Europa.

Expoziția „NOIMA. Señales de Vida” din Puebla este cea de-a treia prezență în Americi a grupului. Ea readuce în atenție viziunea artistică a anilor de început ai grupului, adică spiritul picturii de observație (redescoperit și reevaluat de generațiile anterioare prin grupări precum Sigma, Prolog, Școala de la Poiana Mărului și alții). Chiar dacă, în timp, natura și locul specific au devenit și puncte de plecare ale altor modalități de expresie sau reflecție vizuale, dialogul cu un context anume, cu lumina și viața din jur, întemeiat pe experiența picturii în plein air rămâne pentru Noima o importantă sursă și un subiect în sine.