Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Grupul artistic Noima expune pentru prima dată în Mexic
noima in mexico

Grupul artistic Noima expune pentru prima dată în Mexic

Expoziția „Organism viu/ Expoziție vie” a grupului artistic Noima va fi inaugurată pe 15 iunie, la Casa Europa din orașul San Miguel de Allende, Mexic, aceasta fiind prima prezență în Americi a artiștilor.

Noima va fi prezent cu o expoziție și o serie de evenimente artistice asociate.

Evenimentul „Organism viu/ Expoziție vie” cuprinde lucrări de artă (pictură, foto și video) și își propune să creeze imaginea unui grup de artiști care, desi rămân personalități individuale inconfundabile, reușesc să funcționeze ca un organism artistic unitar și viu.

În expoziție, publicul va putea vedea, prin picturi, fotografii și video, evoluția grupului de la înființare.

Documentar, masterclass-uri, concert

De asemenea, ca parte a expoziției, în data de 16 iunie, cei patru artiști prezenți (Frunteș, Gherman, Rosetti și Scurtulescu) vor propune publicului amator sau specializat patru masterclass-uri tematice. În cursul prezenței la San Miguel de Allende, artiștii prezenți vor realiza pe viu, în spații publice, lucrări de pictură care se vor adăuga gradual și organic la conceptul inițial al expoziției.

În timpul expoziției va fi proiectat și documentarul „Noima-Work in progress”, care dezvăluie grupul într-o descriere amplă, prin interviuri cu scriitorul și curatorul american Alan Jones, istoricul de artă și curatorul Ileana Pintilie, pictorul Constantin Flondor, curatorul austriac Denise Parizek şi Ovidiu Bădescu, Galleria 28.

În data de 23 iunie, ora 18.00, în cadrul expoziției va avea loc și concertul de muzică clasică românească de pian al maestrei cu origini românești Lidia Guerberof-Hahn. Concertul Mari maeștri ai muzicii românești va reprezenta o reinaugurare a expoziției și o completare a imaginii globale despre cultura română.

Grupul Noima a fost înființat acum 20 de ani în România și îi cuprinde azi pe artiștii Ciprian Bodea, Cosmin Frunteș, Dan Gherman, Andrei Rosetti și Sorin Scurtulescu. Grupul explorează atât tehnicile tradiționale ale picturii (cu predilecție cea în plein air), cât și medii moderne (foto și video) și formule contemporane de expresie artistică (happening, performance etc). De la înființare, Noima a organizat și participat la peste 60 de evenimente artistice, în 13 țări din Europa.