Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Guvernul italian sistează vânzările de NFT-uri bazate pe capodoperele din muzeele ţarii
tondo doni uffizi

Guvernul italian sistează vânzările de NFT-uri bazate pe capodoperele din muzeele ţarii

Guvernul italian a anunţat că sistează crearea de cripto-copii (NFT: non-fungible tokens) după capodoperele Renaşterii care sunt expuse în muzeele din ţară, relatează The Art Newspaper.

Potrivit reprezentanţilor muzeelor publice, motivul este faptul că fenomenul NFT este „complex şi nereglementat”, iar scopul ar fi, susţin autorităţile, să fie evitate contractele inechitabile, în momentul în care aceste cripto-copii sunt vândute.

Galeriile Uffizi deja au intrat în universul NFT

Decizia executivului de la Roma vine după ce reprezentanţii Galeriilor Uffizi au vândut o variantă NFT a capodoperei lui Michelangelo, „Sfânta familie (Tondo Doni)”, pentru 140.000 de euro. Tranzacţia este primul rezultat al unui contract de cinci ani cu o companie numită Cinello, care a mai produs asemenea cripto-copii după opere de Leonardo da Vinci sau Amedeo Modigliani.

La momentul vânzării, Uffizi şi Cinello au împărţit în mod egal suma obţinută, iar Cinello se pare că a mai încasat 100.000 de euro, pentru producţia lucrării în format digital.

În contextul noilor reglementări, contractul Uffiizi – Cinello va rămâne în vigoare, dar altele pe aceeaşi temă nu vor mai fi redactate.