Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  „Hidra”, cel mai mare preț în licitația de sculptură a Artmark. Han, Irimescu și Guguianu, adjudecați 
hidra, costin ionita

„Hidra”, cel mai mare preț în licitația de sculptură a Artmark. Han, Irimescu și Guguianu, adjudecați 

„Hidra”, de Costin Ioniță, a obținut cel mai mare preț în licitația de sculptură a Artmark, care a avut loc în 28 martie și în care au fost adjudecate 64 de lucrări, unele semnate Oscar Han, Ion Irimescu și Marcel Guguianu.

Licitația a înregistrat un total de 169.250 de euro, având o rată de adjudecare de 77,11%.

„Hidra (Proiect 1990)” (2012), de Costin Ioniță, sculptură realizată din polistiren, oțel, fibră de sticlă și rășină, cu înălțime de 6 metri, a primit cea mai mare estimare, de cel mult 10.000 de euro. Acesta a fost și prețul pentru care a fost vândută.

Cel mai recent, lucrarea a făcut parte din ediția de anul acesta a proiectului Luna Sculptorilor Români, derulat în Iași, unde a fost subiectul unei controverse. Amplasată în aer liber, ea a fost ținta trecătorilor – unora le-a fost indiferentă, însă alții chiar au considerat-o demonică.

Acesta este al doilea preț pentru o lucrare de Costin Ioniță, al cărui „Cavaler negru” a fost adjudecată, în 2021, contra sumei de 30.000 de euro – un record pentru sculptura tânără la acea vreme.

Două lucrări de Oscar Han au fost vândute – „Moș Țuțu (Țăran din Siliștea)”, bronz estimat la 1.800 de euro, o variantă a acesteia figurează în colecția Muzeului Național de Artă al României, și „Sărut”, lut patinat, cu aceeași estimare. Prima a fost adjudecată contra sumei de 3.250 euro, iar a doua, pentru 9.500 euro.

Cele două lucrări intitulate „Muzica” ale lui Ion Irimescu și-au găsit de asemenea cumpărători. Ele au fost vândute pentru 3.500 euro și 5.500 euro.

Marcel Guguianu a fost prezent în licitație cu nouă sculpturi, dintre care „Muză”, realizată în marmură, primise cea mai mare estimare, de 5.000 de euro. Toate au fost vândute pentru sume cuprinse între 1.200 euro („Echilibru” și „Repaos”) și 7.000 euro („Elan”).

Au mai fost adjudecate lucrări de Ion Jalea, Felix Aftene, Romulus (Romul) Ladea, Ion Iancuț și Alexandru Călinescu.