Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Ignacio Uriarte revine la Gaep – Desene și instalații geometrice din instrumente de birou
ignacio uriarte rhombus iteration gaep

Ignacio Uriarte revine la Gaep – Desene și instalații geometrice din instrumente de birou

Expoziția „Sequential Operations”, care cuprinde desene și instalații create de artistul Ignacio Uriarte, va fi vernisată la galeria Gaep din București pe 12 martie.

Cunoscut pentru lucrări realizate cu instrumente de birou și metode similare cu cele dintr-o companie, având rutina ca temă de interes, Ignacio Uriarte dezvăluie un ansamblu de desene monocrome la etajul galeriei, precum și trei instalații sculpturale la subsol.

În a doua sa expoziție personală la Gaep, artistul prezintă lucrări alb-negru, delimitându-se de culoare. Astfel, accentul cade pe spațialitate.

Desenele lui demonstrează diferite moduri de a construi spațiul și pun în evidență caracterul sculptural al formelor create prin tehnici diverse.

Desenele sunt grupate astfel încât vizitatorii să poată analiza conexiunile dintre ele. Fiecare dintre cele trei camere de expunere are propriul protagonist: formele organice, efectul moirée și mișcarea.

Printre altele, artistul este interesat, transmit reprezentanții galeriei, de caracterul sculptural pe care îl poate oferi unor forme geometrice sau organice prin controlarea densității scribbling-ului; de tiparele geometrice cu efect moirée obținute prin suprapunerea unor câmpuri rectangulare de litere bătute la mașina de scris; de felul în care poate sugera mișcarea unui astru pe cer printr-o secvență de șapte desene dispuse în formă de arc și realizate din linii ce converg într-un punct a cărui poziție se schimbă de la un desen la altul.

ignacio uriarte fourxfour amorphous gaep

Ignacio Uriarte, „Four x Four Amorphous

Practica artistică a lui Uriarte, legată de experiența lui profesională

Practica artistică a lui Ignacio Uriarte este strâns legată de experiența lui profesional. După studii de administrare a afacerilor, a lucrat în mai multe companii. În urmă cu aproximativ 20 de ani, a renunțat la ultimul său loc de muncă într-o corporație pentru a se dedica artei. Nu a renunțat însă la universul office. Folosește în continuare instrumente banale de birou – pixuri, markere permanente, foi de dimensiuni standard, ștampile etc. – și acțiuni de ordonare, standardizare, indexare, scalare.

Prin instalațiile sculpturale de la subsolul galeriei, rezultate din același modus operandi, artistul continuă să investigheze crearea și disoluția spațiului. Mii de agrafe de hârtie aranjate în patru inele concentrice pe podea compun o replică „office art” la sculpturile lui Richard Long. O secvență din foi de metal tăiate după dimensiunile foilor de hârtie din seria A, de la A0 până la A10, reprezintă o altă ipostază a dinamicii entități–unitate.

Cine este Ignacio Uriarte

Ignacio Uriarte (născut în 1972, trăiește și lucrează în Berlin) a studiat la Centro de Artes Audiovisuales din Guadalajara (Mexic), după studii în administrarea afacerilor. Printre numeroasele lui expoziții se numără: „Campos de texto” (NoguerasBlanchard, Madrid, 2021), „Secuencias” (La Ciudadela, Pamplona, 2020), „210 x 297 mm” (Kunstraum Lakeside, Klagenfurt, 2019), „x, y, z” (Museo ABC, Madrid, 2018), „Apropos Papier: Ignacio Uriarte Bürokünstler” (Leopold Hoesch Museum, Düren, 2018), „Divisions and Reflections” (i8 Gallery, Reykjavik, 2018), „How to Define Space” (White Space, Beijing, 2017), „Acht Stunden zählen” (Berlinische Galerie, Berlin, 2015) și „Line of Work” (The Drawing Center, New York, 2013).

„Sequential Operations”, deschisă până pe 7 mai, este cea de-a doua sa expoziție personală la Gaep, după „Three Ways to Draw and One Way to Call for Attention” (2019).

Imagini: 

Ignacio Uriarte, Rhombus Iteration 4, 2021, liner cu tuș pe hârtie, 84 x 59.4 cm (91 x 66.4 x 4.5 cm înrămat), prin amabilitatea artistului și a galeriei Gaep

Ignacio Uriarte, Four x Four Amorphous, 2016, liner cu tuș pe hârtie, patru desene, fiecare 42 x 29.7 cm (fiecare 48.7 x 36.4 x 3.5 cm înrămat), prin amabilitatea artistului și a galeriei Gaep