Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Importanța restituirii operelor de artă furate de naziști, evidențiată printr-un program global de evenimente
reflecting on restitution, arta confiscata, christies

Importanța restituirii operelor de artă furate de naziști, evidențiată printr-un program global de evenimente

Christie’s lansează luna aceasta un program global de evenimente prin care își propune să evidențieze istoria și importanța vitală a restituirii operelor de artă.

Anul 2023 marchează cea de-a 25-a aniversare a Principiilor de la Washington – un acord internațional care a deschis o nouă eră de transparență în ceea ce privește operele de artă pierdute sau furate în perioada nazistă, între 1933 și 1945.

Pe tot parcursul anului, Departamentul de Restituiri al Christie’s va marca acest moment de referință prin „Reflecting on Restitution”, un program global de evenimente.

Savanți, experți juridici, cercetători și părți interesate se vor întâlni la Paris, Amsterdam, Viena, Berlin, Londra, New York, precum și în Statele Unite și la Tel Aviv, pentru a împărtăși și discuta idei și perspective importante.

Programul Christie’s va începe la 27 ianuarie, cu o expoziție publică în galeriile din Paris ale casei de licitații.

În 2023, publicul din întreaga lume va fi invitat să se implice în program, fizic și online, prin intermediul site-ului Christie’s, care va prezenta înregistrări ale unor evenimente selectate, povești despre restituiri importante, precum și un tur virtual al siturilor istorice din Berlin.

Principiile de la Washington privind Arta Confiscată de Naziști

În decembrie 1998, Departamentul de Stat al SUA și Muzeul Memorial al Holocaustului din SUA au reunit la Washington, D.C., participanți din 44 de țări și 13 organizații neguvernamentale, precum și observatori de la muzee de artă și case de licitații, pentru a aborda pierderea și confiscarea pe scară largă a operelor de artă în timpul Holocaustului.

Acest grup a stabilit și a împărtășit public 11 principii privind arta confiscată de naziști, care au oferit o nouă cale de urmat pentru victime și moștenitorii acestora în vederea cercetării, localizării și, acolo unde este posibil, recuperării operelor de artă dispărute și a istoriilor pierdute.

Principiile de la Washington au dus la un nou val de restituire a operelor de artă și reprezintă fundamentul abordării Christie’s față de obiectele de artă și valorile culturale pierdute în perioada nazistă și față de activitatea departamentului său de restituire.

Programul evenimentelor poate fi consultat pe site-ul Christie’s.