Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Un tablou Picasso care ar valora 200 milioane de dolari nu trebuie returnat de Muzeul Guggenheim New York
la repasseuse, picasso, guggenheim

Un tablou Picasso care ar valora 200 milioane de dolari nu trebuie returnat de Muzeul Guggenheim New York

„La repasseuse/ Woman Ironing/ Femeie care calcă”, tablou pictat de Pablo Picasso în 1904, care ar valora 200 de milioane de dolari nu trebuie returnat de Muzeul Guggenheim din New York moștenitorilor primilor proprietari, a decis Curtea Supremă din Manhattan.

Tabloul va rămâne la Fundația Guggenheim. Procesul a fost respins de instanță pe motiv că reclamanții nu au reușit să probeze „constrângerea reclamată”, potrivit unui raport citat de artnews.com.

Procesul împotriva Guggenheim a fost intentat în ianuarie 2023 de Thomas Bennigson, o rudă a colecționarului de artă evreu german Karl Adler. În plângere, Bennigson a susținut că Adler a vândut tabloul în 1938, sub constrângere, pentru a finanța fuga sa și a familiei sale, de teama regimului nazist, în Argentina.

Lucrarea de Pablo Picasso se află în colecția Muzeului Guggenheim din New York din 1978, iar  descendenții cred că valorează până la 200 de milioane de dolari.

Tabloul, realizat în timpul primei perioade albastre a lui Picasso, prezintă o femeie fragilă ce stă aplecată în timp ce calcă. Potrivit unei note publicate pe site-ul muzeului, este o „imagine chintesențială a muncii și a oboselii” pe care Picasso a realizat-o la începutul anilor 20.