Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Incursiune în “lumile reţelelor”, la Centrul Pompidou
pompidou

Incursiune în “lumile reţelelor”, la Centrul Pompidou

Expoziţia colectivă „Worlds of Networks” reuneşte 60 de artişti, arhitecţi şi designeri care pun sub semnul întrebării scopurile şi efectele reţelelor în societatea contemporană.

“Mai mult ca oricând, era internetului este în centrul schimbării tehnologice şi al problemelor sociale, precum supravegherea sau atomizarea individului”, arată instituţia de cultură pariziană.

Expoziţia de la Pompidou începe cu utopiile arhitecturale ale perioadei postbelice. Atunci, noţiunea de “reţea globală” se regăsea în arta influenţată de cibernetică. În acelaşi timp, se năştea o societate a informaţiei.

În anii ’80, reţeaua cibernetică devine mediu pentru artă şi capătă, pe parcurs, dimensiuni politice.

După perioada de emancipare a ideii de reţea, artiştii încep să se gândească în mod critic la efectele pe care aceasta le-ar putea avea: o societate a supravegherii, omniprezenţa reţelelor sociale, apariţia fenomenului blockchain.

Mai mult, artiştii abordează problemele de mediu şi scenarii post-Antropocen, care integrează principiile de interdependenţă şi continuitate între diversele forme de viaţă.