Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Instalația „Protoype for Future Cities”, omagiu adus părintelui cyberpunk, la Celula de Artă
prototype for future cities daniel loagăr

Instalația „Protoype for Future Cities”, omagiu adus părintelui cyberpunk, la Celula de Artă

Instalația „Protoype for Future Cities”, omagiu adus părintelui cyberpunk, William Gibson, va fi expusă la Celula de Artă în perioada 24 octombrie – 1 noiembrie 2022.

Daniel Loagăr, artist și manager cultural, co-fondator al atelierului de creație Wood Be Nice și al galeriei Celula de Artă, face un exercițiu de anticipație. El adresează întrebarea: „Ce-ar fi dacă actul de a pune pe hârtie o idee ar avea ca rezultat, de fapt, materializarea ei?”. Aceeași pe care a formulat-o Jack Womack în postfața romanului „Neuromatul” din 1984.

„Prototype for Future Cities” este matrița conceptuală a proiectului „Future Cities”, câștigător al premiului întâi în cadrul concursului „Viață în plastic – reciclează și transformă în artă”, organizat de echipa Grădina cu Artiști și Creative Arts cu scopul de a promova reutilizarea creativă a materialului plastic reciclabil.

Instalația constituie un omagiu adus lui William Gibson, autorul unor termeni care au făcut istorie, precum „matrix”, „cyberspace” și „cybersex”. Tot el este cel care și-a imaginat web-ul și „singularitatea tehnologică”.

Sursa care a inspirat „Prototype for Future Cities” este „Cornell Boxes”, o serie de colaje realizate de un AI în romanul „Count Zero” al lui Gibson. Proiectul poate fi văzut drept un „Babel neofuturist” ori ca o colecție de „asamblaje contemplative suprarealiste”, se arată în prezentarea lui. În plus, reprezintă un exercițiu de anticipație a viitorului apropiat – o epocă cel mai probabil postbelică, supradigitalizată, dominată de consumerism multinațional.