Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Instalația „Share, Tag or Dye Again”, prezentată în România și Spania
share. tag or dye show @sabina suru

Instalația „Share, Tag or Dye Again”, prezentată în România și Spania

„Share, Tag or Dye”, proiectul derulat de Asociația Fotografică Allkimik în colaborare cu Asociația Culturală Marginal, revine cu o ediție în perioada martie – septembrie 2023 și cinci expoziții colective care vor avea loc atât în România, cât și în Spania, la Barcelona, în cadrul Experimental Photo Festival.

Proiectul „Share, Tag or Dye Again” redeschide discuția despre social media ca mediu de consum pentru artă și sondează cât timp petrec artiștii promovându-și lucrările în aceste medii versus timpul petrecut pentru creație.

În 2022, Allkimik și-a propus să democratizeze ideea de open call pentru artiști prin anularea uzualului proces de selecție, în urma căruia o bună parte dintre candidații înscriși sunt refuzați din motive care nu întotdeauna țin de calitatea propunerilor. Astfel, 204 artiști din 28 de țări au participat nediscriminatoriu la instalația ce a transpus lucrările înapoi în plan material, prin intermediul cianotipiei, o tehnică fotografică din sec. XlX. Vizitatorii au putut avea experiența unei rețele sociale transpuse în spațiul fizic de la VAGon – spațiu in(ter)disciplinat / Atelierelor Malmaison.

vagon, share tag or dye, curatorial

Share, Tag or Dye (c) curatorial.ro

Mai mult de 310 artiști din 34 de țări, la a doua ediție

Anul acesta, un nou apel a fost lansat în perioada 13 februarie – 2 martie, pe parcursul căruia 313 artiști din 34 de țări de pe 6 continente au înscris link-uri din feed-urile lor de social media pentru materializarea unei noi instalații colective care pune din nou întrebarea: în ce măsură poate micul ecran contemporan, pe care îl deținem cu toții, să redea complexitatea unei lucrări de artă?

„În primă fază, social media mă inhiba foarte mult, pentru că mi se părea că a devenit o nouă platformă în care să te prezinți ca artist, ce nu are greutatea unei expoziții, dar e foarte aproape, poate chiar un pic mai complexă, şi atunci mi se părea că trebuie să fii foarte atent cu ce pui acolo, că acolo rămâne. Între timp, a devenit pentru mine un spațiu în care primesc şi transmit idei, a devenit efectiv o platformă de dialog, iar asta a fost cheia în «Share, Tag or Dye». Dincolo de temerea asta cu ce face social media, ce ne dă sau ce ne ia, am putut face din tot demersul ăsta o mare platformă de colaborare”, explică Sabina Suru, directorul artistic al „Share, Tag or Dye (Again)”.

În egală măsură, noua ediție a proiectului implică și o componentă extinsă de cercetare și experiment, în colaborare cu Institutul Național De Cercetare – Dezvoltare Pentru Textile și Pielărie, alături de dr. Elena Badea, cu focus asupra unor adaptări ale cianotipiei pe o serie de materiale sustenabile, dezvoltate de institut.

Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Barcelona și București

Instalația „Share, Tag or Dye Again” va putea fi văzută între 31 martie și 20 mai la Camera, din Cluj-Napoca, urmând ca în luna iunie să ajungă în Timișoara, la Lapsus, și Iași, la Borderline Art Space. În iulie, ea va fi prezentată la Experimental Photo Festival din Barcelona și în septembrie, la 2/3 galeria din București.

Vizitatorii fiecăreia dintre expoziții vor avea ocazia de a experimenta cianotipia în câte un workshop deschis publicului, iar detalii despre desfășurarea acestora vor fi disponibile pe pagina de Facebook a Allkimik.

„Share, Tag or Dye Again” este un proiect cultural de promovare a artiștilor români, alături de artiști internaționali, prin intermediul unui dialog transparent, extins și colaborativ. Mai multe informații despre evenimentele din cadrul proiectului pot fi consultate pe site-ul Marginal.ro.

„Share, Tag or Dye” este un proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).