Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Instalație a artistei Irina Gheorghe și lucrări de pictură și sculptură de Neil Clements, expuse la Glasgow
irina gheorghe, icr

Instalație a artistei Irina Gheorghe și lucrări de pictură și sculptură de Neil Clements, expuse la Glasgow

O instalație a artistei Irina Gheorghe și lucrări de pictură și sculptură semnate de Neil Clements sunt reunite în expoziția „Prezența intruzivă a unei absențe”, deschisă între 10 decembrie și 27 ianuarie la Galeria Broadside din Glasgow.

Cei doi artiști împărtășesc o viziune în ceea ce privește arta abstractă, ca formă și limbaj estetic, ei sunt incluși unui program amplu care a adus artiști locali în directă conlucrare și dialog cu artiști din ȋntreaga lume. Colaborarea dintre Neil Clements și Irina Gheorghe este o continuare a ȋntâlnirilor artistice ce au debutat la Institutul Cultural Român de la Stockholm și Utrecht.

Expoziția este curatoriată de Benjamin Fallon.

La vernisajul din 10 decembrie, filosoful Alexi Kukuljevic va citi, ȋn premieră, un eseu, iar, ȋn ȋnchiderea expoziției, Irina Gheorghe va oferi publicului un performance care va sublinia forma de expresie și tema abordată de eveniment. Cu acest prilej va fi lansat și un catalog al expoziției.

Despre artiști

Irina Gheorghe a absolvit Universitatea Națională de Arte București și a obținut un doctorat în practică artistică la GradCAM/TU Dublin, unde a studiat pictura și fotografia.
Explorează teritorii diverse, de la performance la instalații, desen, fotografie sau video, abordând teritorii ce țin de o estetică a transcendentului, de la viața extraterestră până la planete ipotetice. Lucrările ei abordează noțiuni și concepte ale alienării și instrăinării de cotidian, utilizând abstractizarea ca limbaj pentru comunicarea interstelară și absurdul ca stare de interacțiune cu un univers de dincolo de percepție.
În urmă cu un an, artista stabilită la Berlin a expus solo în premieră în România, la Galeria Ivan.

Neil Clements este artist vizual, scriitor și profesor în Glasgow. Este lector la Departamentul de Critică de Artă în cadrul Facultății de Arte Vizuale din Glasgow.
Cercetările lui se ȋndreaptă către abstractizarea de tip formal și interacțiunea cu mediul cultural în care acestea sunt create.
A expus în galerii și muzee din Glasgow, Edinburgh, Derry, Leeds, Basel, Hamburg, Berlin și Dusseldorf. Lucrari ale lui au fost incluse ȋn expoziții internaționale de grup, printre care Frith Street – Londra, Hunter College – New York, The Ludwig Forum – Aachen, prin expozițiile sale demonstrând o fascinație pentru valoarea intrinsecă a metalului în raport cu provocările artei moderne.