Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Instalații de lumini și sunet, în București
driade installation

Instalații de lumini și sunet, în București

One Night Gallery curatoriază anul acesta noua secțiune de new media art din cadrul evenimentului „Zilele Sectorului 3, O comunitate într-o familie”. Pe 14 și 15 mai, noile medii artistice vor fi reprezentate de cinci instalații de lumini și sunet expuse în parcul Titan.

Cea de-a doua ediție organizată de Primăria Sectorului 3  își propune să promoveze identitatea și comunitatea locală. Evenimentul reprezintă o inițiativă care îmbină arta și divertismentul pentru revitalizarea vieții culturale și sociale din zonă. Secțiunea curatoriată va prezenta publicului noile medii artistice digitale.

Sunt promovați la nivel local, prin tehnologii emergente, și artiștii emergenți și este creată vizibilitate pentru segmentul new media art în cadrul industriilor culturale și creative din România.

Realitate augmentată, animație 3D și inteligență artificială

Cele cinci instalații de artă digitală expun diferite moduri de expresie artistică: realitatea augmentată, senzori de interactivitate, animație 3D, inteligența artificială. Cei prezenți vor putea interacționa cu ele și vor avea ocazia să experimenteze o expoziție de new media art unde vor devin co-creatori.

Spectral-Self este o instalație prin care participanții pot influența în mod direct elementele compoziției prin mișcările lor, devenind creatorii unor noi elemente vizuale. Neural Mirror este o instalație de transfer de stil, prin inteligență artificială, care transpune publicul în lucrări realizate de Alina Marinescu, Ana Bănică și Pren. Aceasta este o idee dezvoltată de One Night Gallery,care schimbă realitatea și personajul care o explorează, prin folosirea în timp real a inteligenței artificiale pentru generarea unor noi imagini și filmări. Cu ajutorul inteligenței artificiale, este extras stilul fiecarei lucrări și transpus în imaginea live cu publicul. Astfel, privitorii se pot bucura de recreerea realității în stilul celor 3 artiști.

De asemenea, expoziția va aduce și universul realității augmentate în sectorul 3, publicul putând să descopere îmbinarea dintre lumea reală și cea virtuală prin intermediul filtrelor disponibile pe platforma Instagram. În cadrul expoziției va fi prezentat Beeple, un personaj imaginat de ilustratoarea Alina Bohoru, modelat în realitate virtuală și supradimensionat în viața reală.

beeple

Explorarea în realitatea augmentată va continua cu ajutorul titanilor XR, prin care publicul va putea să își exprime propriile povești prin intermediul camerei smatphone-urilor. Creaturile pe care le vor descoperi sunt 5 titani, creați special în jurul numelui punctului central al comunității din sectorul 3, parcul Titan, și care sunt inspirați din legendele grecești. Publicul va interacționa prin tehnologie și cu natura prin intermediul instalației create de studioul RIZl. Driadele oferă publicului controlul vibrațiilor naturii prin jocul cu luminile care înconjoară copacii.

Pe parcursul celor două zile, vor fi prezenți și Angely’s Orchestra, campionul la slam poetry Cosmin Dominte, care va dezvălui în avanpremieră un spectacol lectură a primei lui cărți, „100 de gânduri”, actrița Oana-Maria Ruscan, care pregătește proiectul „cuvintele vesele”, și vor avea loc spectacole ale companiei de teatru „Cristi Toma” și ale Teatrului Masca, plus activități artistice și sportive.