Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  „Interferențe” – Hortensia Masichievici-Mișu, la Muzeul de Artă Iași
city,iasi,,romania,june,2019:,cultural,palace,in,central,square

„Interferențe” – Hortensia Masichievici-Mișu, la Muzeul de Artă Iași

Creații reprezentative ale Hortensiei Masichievici-Mișu din colecția Muzeului de Artă din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” vor fi expuse la Palatul Culturii din Iași, în perioada 28 martie – 30 aprilie, sub titlul „Interferențe”.

Dintre cele 85 de lucrări ale artistei aflate în colecția Muzeului de Artă Iași au fost selectate 56 de creații reprezentative pentru cele câteva cicluri evolutive, începând cu anii 1960 și încheindu-se cu perioada de după 1990.

Hortensia Masichievici-Mișu (1917, Chitila, București – 2010, București) provenea dintr-o familie originară din Cernăuți. Părinții ei s-au refugiat la București, în timpul Primului Război Mondial, ulterior revenind la Cernăuți, unde artista a urmat studiile primare și liceale. În 1939, a absolvit acolo Facultatea de Drept, după care s-a înscris la Academia de Arte Frumoase din București, la clasa profesorului Camil Ressu. În paralel, dar și după absolvirea acesteia (1948), a frecventat cursurile Academiei Libere Guguianu.

Preocuparea artistei pentru desen s-a manifestat încă din perioada studiilor, deși profilul secției – pictură – îi oferea și alte oportunități creative. Începând cu anii ’60, Hortensia Masichievici-Mișu și-a descoperit pasiunea pentru tehnicile gravurii – cea în relief, într-o primă etapă, după care a lucrat și experimentat și în zona gravurii în metal, acvaforte și acvatinta, tehnici devenite predilecte pentru creația sa.

În 2003, artista a donat Muzeului de Artă din Iași 46 de lucrări de grafică – desen, grafică de șevalet și gravură. Acestea au completat colecția muzeală, care includea la acel moment 39 de creații semnate Hortensia Masichievici-Mișu.

Expoziția deschisă luna aceasta prezintă o selecție din toate seriile sale tematice, interferând zona figurativului cu structurile abstracte derivate din anamorfozele și metamorfozele sale grafice.

Vernisajul expoziției curatoriate de Mihail Voicu, muzeograf la Muzeul de Artă Iași, va avea loc în 28 martie, de la ora 17:00. „Interferențe” va putea fi vizitată până la 30 aprilie, de miercuri până duminică, între orele 10:00 și 17:00.