Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  INTERVIU – Pixy Liao: Nu intenționez ca arta mea să fie corectă din punct de vedere politic
201825 0708 001

INTERVIU – Pixy Liao: Nu intenționez ca arta mea să fie corectă din punct de vedere politic

Fotografa de origine chineză Pixy Liao, stabilită la New York, expune pentru prima dată în România la galeria 2/3 din București și vorbește într-un interviu acordat curatorial.ro despre feminism, inversarea rolurilor în relațiile heterosexuale, despre corectitudinea politică în artă, despre necesitatea chestionării normelor culturale și sociale și despre modul în care propria relație cu Moro este afectată de colaborarea lor profesională.

Expoziția „The woman who clicks the shutter” va fi vernisată pe 8 martie, la ora 18:00, în prezența artistei, care va fi ghidul unui tur pe 9 martie, la ora 19:30.

Pixy Liao explorează o gamă de posibilități relaționale și propune o răsturnare a scenariului heteronormativ în care rolurile tradiționale de cuplu devin interschimbabile. Proiectul în desfășurare este o punere în scenă a relației ei de peste 12 ani cu Moro, partenerul său. Liao creează diverse tablouri intime, jucăușe și pline de spirit care o plasează adesea într-o poziție de putere asupra lui Moro, într-o inversare subtilă a rolurilor de gen.

Expoziția „The woman who clicks the shutter” reprezintă cea mai recentă iterație a seriei „Relație experimentală” cu majoritatea fotografiilor fiind făcute după 2018, în timp ce cuplul călătorea prin China și Japonia.

Născută și crescută în Shanghai (China), Pixy Liao locuiește în prezent în Brooklyn, New York.

Pixy Liao a participat la numeroase expoziții internaționale, inclusiv Fotografiska, Rencontres d’Arles, Asia Society, National Gallery of Australia și este beneficiară a bursei NYFA în fotografie, a premiilor pentru artiști date de Fundația Santo, a premiului Madame Figaro pentru femei fotografi, a bursei En Foco’s New Works, Universitatea de Arte din Londra, Școala de Arte Vizuale, Pioneer Works și Camera Club din New York. Pixy Liao deține un master în fotografie de la Universitatea din Memphis.

A expus în țări ca SUA, Olanda, Franța, Italia, Danemarca, Estonia, Suedia, Germania, Austria, Elveția, Australia, China, Taiwan, Canada, Belgia, Norvegia, Spania și Marea Britanie. Împreună cu Moro, ea a pus bazele colectivului muzical PIMO.

Expoziția de la București va fi deschisă până pe 23 aprilie și poate fi vizitată de miercuri până duminică, între orele 14:00 și 19:00. Accesul este liber.

pixy liao 2008 how to build a relationship with layered meanings (1)

Pixy Liao, 2008, How to build a relationship with layered meanings

Faptul că expoziția este vernisată de Ziua Internațională a Femeii are o simbolistică aparte?

Pixy Liao: Nu chiar. Dar este o coincidență fericită faptul că vernisajul are loc de Ziua Internațională a Femeii. Și noi sărbătorim în China Ziua Internațională a Femeii și vreau să vă zic că acolo poreclim această sărbătoare „Trei Opt”.

Te poți numi o feministă? Cum te raportezi la mișcarea feministă? De ce ai simțit nevoia să abordezi problema schimbării rolurilor tradiționale în cuplu?

Pixy Liao: Răspunsul pentru cele două întrebări este, practic, unul singur. Nu mă consider cu adevărat o feministă, dar pot spune că sunt pro-femei. Înțeleg că munca mea împărtășește în multe privințe puncte de vedere similare cu cele ale curentului feminist. Cred că feminismul înseamnă egalitate între bărbați și femei. Este cu siguranță important să pledăm pentru asta, pentru o societate mai sănătoasă, dar întotdeauna îmi fac griji pentru arta care trebuie să fie corectă din punct de vedere politic. Intenția proiectului meu a fost de a-mi îndeplini dorința personală de a crea ceva alternativ bazat pe propria experiență ca femeie. Niciodată nu am avut intenția ca arta mea să devină acel ceva ‘corect’ de făcut sau care ar trebui să fie făcut. Lucrările pot fi corecte din punct de vedere politic în vremurile noastre, dar pot fi încadrate ca incorecte sau injurioase într-o altă perioadă. Nu vreau să-mi țin opera de artă la aceleași standarde ca opiniile politice. Îmi pasă să fac lucrări de artă care vin din inima mea, indiferent dacă acestea sunt corecte sau nu.

Este un dat că cel mai puternic rol într-o relație heterosexuală este cel al bărbatului? 

Pixy Liao: Aspectul acesta chiar depinde de individ. Este vorba despre modul în care diferiți oameni se potrivesc între ei. Nu există un singur răspuns.

În relația ta cu Moro, a existat vreodată o clasificare a puterilor de gen? Este proiectul o reflexie a relației tale?

Pixy Liao: Acest proiect nu este întotdeauna o reflexie a relației mele. Îl puteți vedea ca un caiet de notițe cu ideile mele despre relația heterosexuală. În fotografii, jucăm roluri pentru a ilustra ideile.

Creezi cu Moro și muzică. Cum este colaborarea voastră artistică? Vă afectează relația în vreun mod negativ?

Pixy Liao: Colaborăm împreună atât la fotografii, cât și la muzică. În muzică, rolurile noastre sunt inversate. El devine liderul trupei noastre. Cu greu găsesc că există un efect negativ al colaborării asupra relației noastre. Dar, uneori, atunci când colaborăm, dacă o persoană nu poate îndeplini cerințele celeilalte persoane, lucrurile se pot tensiona între noi. De exemplu, când modul meu de a cânta meu devine dezacordat, lucrurile încep ușor să scape de sub control.

De ce este important ca generațiile tinere să pună la îndoială normele culturale și sociale?

Pixy Liao: Este important pentru că regulile sunt făcute de oameni, oameni care au trăit viața după cum au dorit. Cred că fiecare generație ar trebui să aibă propriul mod de viață.

Pregătești ceva special pentru deschiderea de la București? Ce vom vedea la 2/3 galeria?

Pixy Liao: Aceasta este prima mea expoziție în România, iar la vernisaj vom veni personal. Eu și Claudia (Retegan, fondatoarea galeriei, n.r.) am selectat lucrări de-a lungul anilor din 2008 până în 2021, astfel încât oamenii să aibă o imagine de ansamblu asupra proiectului meu pe termen lung „Relație experimentală”. De asemenea, vom găzdui un tur al expoziției, „Pixy ]în conversație[”, pe 9 martie, de la ora 19:30. Sper să cunosc oameni în București.

Credit foto @bloodypixy