Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Pixy Liao, în premieră în România. Artista chestionează rolurile de gen și alternativele relațiilor heterosexuale
pixy liao

Pixy Liao, în premieră în România. Artista chestionează rolurile de gen și alternativele relațiilor heterosexuale

Fotografa Pixy Liao, artistă de origine chineză stabilită la New York, va expune pentru prima dată în România la galeria 2/3 din București.

Expoziția „The woman who clicks the shutter” va fi vernisată pe 8 martie, la ora 18:00, în prezența artistei.

Pixy Liao explorează o gamă de posibilități relaționale și ne propune o răsturnare a scenariului heteronormativ în care rolurile tradiționale de cuplu devin interschimbabile. Proiectul în desfășurare este o punere în scenă a relației ei de peste 12 ani cu Moro, partenerul său. Liao creează diverse tablouri intime, jucăușe și pline de spirit care o plasează adesea într-o poziție de putere asupra lui Moro într-o inversare subtilă a rolurilor de gen.

„Fiind o femeie crescută în China, obișnuiam să cred că nu pot iubi decât pe cineva care este mai în vârstă și mai matur decât mine, care poate fi protectorul și mentorul meu. Apoi l-am cunoscut pe actualul meu iubit, Moro. Din moment ce el este cu 5 ani mai tânăr decât mine, am simțit că întregul concept al relațiilor s-a schimbat în jur. Am devenit persoana care are mai multă autoritate și putere. Fotografiile mele explorează posibilitățile alternative ale relațiilor heterosexuale. Ce se va întâmpla dacă bărbatul și femeia își schimbă rolurile de sex și rolurile de putere? Luând in considerare că iubitul meu este japonez, iar eu sunt de origine chineză, acest proiect descrie și o relație de dragoste și ură”, spune artista Pixy Liao.

Fotografii din 2018 relevă inversarea rolurilor de putere în cuplu

Expoziția „The woman who clicks the shutter” reprezintă cea mai recentă iterație a seriei „relație experimentală” cu majoritatea fotografiilor fiind făcute după 2018, în timp ce cuplul călătorea prin China și Japonia.

„Diversele ipostaze și fragmente ale imaginarului relației de cuplu cuprind tandrețea intimității în solitudinea naturii, ingenuitatea jocurilor din copilărie în care cei doi împart simultan aceeași haină sau Pixy asumându-și rolul de putere, cărându-l pe Moro pe umăr ca pe un sac de cartofi. Artista prezintă un joc între doi îndrăgostiți, exploatând voaiorismul și curiozitatea privitorului prin acțiunile aparent copilăroase. Inversarea rolurilor de putere si modul direct în care artista confruntă privirea spectatorului nu lasă nicio urmă de îndoială despre cine deține controlul. Răspunsul este simplu: Pixy”, spune Claudia Retegan, fondatoare 2/3 galeria.

Multe dintre fotografiile artistei Pixy Liao își au inspirația în imagini din cultura pop, iar altele, în picturi. Gesturile celor doi sunt atent regizate, impresia pe care ne-o conferă este una a intimității deși privitorul rămâne conștient că scenele fotografiate nu fac parte dint-un moment cotidian. Stereotipurile pot avea nuanțe diferite în locuri diferite, iar Pixy reamintește subtil privitorului, folosind un umor dezarmant, cât este de important să conștientizam și chiar să chestionăm normativul cultural și social.

Scurtă biografie Pixy Liao

Născută și crescută în Shanghai (China), Pixy Liao locuiește în prezent în Brooklyn, New York.

Liao a participat la numeroase expoziții internaționale, inclusiv Fotografiska, Rencontres d’Arles, Asia Society, National Gallery of Australia și este beneficiară a bursei NYFA în fotografie, a premiilor pentru artiști date de Fundația Santo, a premiului Madame Figaro pentru femei fotografi, a bursei En Foco’s New Works, Universitatea de Arte din Londra, Școala de Arte Vizuale, Pioneer Works și Camera Club din New York. Pixy Liao deține un master în fotografie de la Universitatea din Memphis.

A expus în țări ca SUA, Olanda, Franța, Italia, Danemarca, Estonia, Suedia, Germania, Austria, Elveția, Australia, China, Taiwan, Canada, Belgia, Norvegia, Spania și Marea Britanie. Împreună cu Moro, ea a pus bazele colectivului muzical PIMO.

Expoziția de la București va fi deschisă până pe 23 aprilie și poate fi vizitată de miercuri până duminică, între orele 14:00 și 19:00. Accesul este liber.