Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Ioan Avrămuț, „Ieşirea din alb”
ioan avramut

Ioan Avrămuț, „Ieşirea din alb”

Vernisajul expoziției de pictură „Ieşirea din alb”, cu 16 lucrări recente ale artistului vizual Ioan Avrămuț, uleiuri și tehnnică mixtă, va avea loc în 28 martie la Galeria Brăteanu din Timișoara.

Curatoarea expoziției este artista Suzana Fântânariu.

„Ioan Avrămuț este un pictor solitar și, tocmai de aceea, miza originalității este mai evidentă. Starea de permanentă creativitate a artistului este o certitudine a vocației sale cu care se identifică, coabitează și visează. Ĩntreaga sa creație «iese din alb» prin ruperea formelor figurativ-simbolice accentuând, uneori, zona  decorativ-vitraliană. Cu toate acestea, modelarea și modularea albului ca materie pură diminuează contrastul aparent tăios sugerând o neliniște discretă a  câmpului protector care  ajută elementele ideatice să fie  bine ancorate în scenă.

Artistul știe să dozeze  fragmentele  în funcție de puterea ansamblului de a exista în prim planul percepției receptorului, eșalonări importante în structura compozițiilor. Ioan Avrămuț, în periplul său artistic are nevoie atât de plin cât și de gol, cultura lui plastică și gramatica limbajului fiind temeinic așezate în platforma de lucru. Maturitatea artistică nu se măsoară în anii  biologici, ci în capacitatea de abordare introspectă a profunzimilor descoperite prin teme mai  mult sau mai puțin ancorate în analiza autobiografică, biografică, filosofică sau  socială. Anumite trimiteri directe dar și indirecte prin  intermediul convențional al «ochelarilor  fumurii» (este doar un exemplu) oprește narațiunea,  epicul unei povești sau istorii,  artistul preferând să facă stop – cadru dintr-un film imaginat.

Oglinda acestei expoziții «Ieșirea din alb» reflectă creația onestă a unui artist fidel idealului  împărtașind  cu generozitate publicului mesajele sale însoțite adesea de întrebări incitante. Artistul, Ioan Avramuț, în liniștea aparentă, secundat de sensibilitate și har  provoacă și deschide căi de cunoaștere și autocunoaștere permisive prin intermediul unei galerii luminoase aflate în centrul interesului cultural, nu întâmplător numită «Axa»”.

Ioan Avrămuț s-a născut la Timişoara, la 8 martie 1952, şi este absolvent al Facultății de Arte Plastice şi Design, specializarea pictură, promoția 1998, la clasa prof. Constantin Flondor.

Expoziția rămâne deschisă până la 14 aprilie şi poate fi vizitată în intervalul orar 09:00 – 17:00.