Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Ion Grigorescu și Christian Paraschiv, la Galeria Romană

Ion Grigorescu și Christian Paraschiv, la Galeria Romană

Lucrări de Ion Grigorescu și Christian Paraschiv vor fi expuse la Galeria Romană sub titlul „La bienveillance”, în perioada 8 aprilie – 7 mai 2022.

Vernisajul va avea loc pe 8 aprilie, începând cu ora 19:00.

„Nu este întâmplător că noţiunea de «bienveillance» trimite către două surse lingvistice. Cea mai directă se traduce, în limba română, prin termenul de bunăvoinţă; cea derivată are un câmp de semnificaţii mai larg, este mai greu de definit, căci traducerea literală, fidelă, din franceză nu este cea de «bună – voinţă» ci cea de «bine» (bien) și «veghe» (veillance), care nu mai semnifică un act voluntar (voinţa), bine orientat (bună), ceea ce presupune o acţiune pozitivă, ci exprimă o urare, o dorinţă de bine pentru altul : veghează bine… Termenul ce dă o semnificaţie comună celor două accepţii este, poate, cel de «atitudine». Atât noțiunea de «bunăvoință», cât și cea de «bienveillance» ne trimit la ceea ce definește forma ca expresie a conduitei”, semnalează Silvia Ungurean Paraschiv, curator.

Christian Paraschiv transmite: „Spiritul produce o înclinaţie spre înţelegere, o indulgenţă spre fapta celuilalt. Capacitatea de a se arăta indulgent, cu grijă faţă de celălalt, fără a aștepta vreo recunoștinţă, totul în sens dezinteresat. «La bienveillance» este capacitatea de a avea încredere, de a inspira încredere, de a acorda dreptul la greșeală! «La bienveillance» nu interzice nici discuţiile contradictorii nici enervarea. Ea stabilește regulile de expresie, comportamentul pasiv-agresiv etc.”.

Ion Grigorescu spune: „Expoziţia preîntâmpină animozităţi știute dintre artiști. Le opune neopunerea, să nu mai existe opoziţie, să nu se mai spună mereu «nu», ci «da», cu bunăvoinţă. Cum e mai bine, numai de bine (Demortuis nil nisi bene), cu bine, Si vis pacem para bellum, dar cei ce nu vor pacea prin război? cei «prigoniţi pentru dreptate», cărora nu li se face pace?”.

Galeria din Bd. Lascăr Catargiu 1 poate fi vizitată de luni până vineri, între orele 10:00 și 18:00, și sâmbăta, între orele 10:00 și 15:00.