Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Irlo, la galeria IOMO
irlo, lovi lutia 2024

Irlo, la galeria IOMO

Un solo show Irlo intitulat „Scrabble in Babel and Other Godly Pranks” va fi găzduit de galeria Iomo de la Combinatul Fondului Plastic începând cu 20 iunie.

Expoziția este curatoriată de Gilda Ghinoiu.

„Irlo își asumă și expune transparent apetitele mistice în pictură pe pânză, instalații,  ronde-bosse și obiecte parietale, de această dată. Privitorul poate identifica cu ușurință tradițiile de gândire gnostice ce stau la rădăcina afirmațiilor răspicate ale artistului cu privire Creație și Creator. Pentru Irlo, pasionat de antroposofie,  Hristos este Cristi și este cel mai bun prieten al meu iar Scrabble In Babel And Other Godly Pranks arăta, încă odată, că mistica, legenda și folclorul românesc sunt prezente sub forma unor invarianți, a unor constante ale limbajului vizual operat de către artist, ce accesează recurent și reinterpretează lumea basmului românesc, pseudo-creștinismul gnostic, dualitatea corp suflet, corpul uman ca microproiecție macrocosmică, altoite generos cu elementele iconice ale generației cu cheia la gât.

Universul imaginar halucinant al artistului propune un Dumnezeu ce fost odată copil și de aceea  nu prea știa ce să se facă cu cuvintele. Însă nu care cumva să ne închipuim  că era un copil ca și ai noștri de-i punem să învețe poezii și matematici în care, nici măcar noi, nu mai credem.  Dumnezeu nu era un copil dintre aceia care mergeau la grădiniță și căruia părinții să-i fi cumpărat, de ziua lui, cel mai șmecher set de creioane colorate. La șapte ani, lui Dumnezeu nu i-a pus nimenea la gât o cheie, înnodată pe-un șiret, pe care să scrie YALE. Dumnezeu și-a pus singur cheia universului la gât, pe care scria YHVH, nu YALE, lucru știut de la niște cărturari preocupați de Temurah, Ghematrii și Notaricoane.  Plutind cu Duhul Său deasupra apelor, Alfa Și Omega a încercat prima rostire. Ce limbă vorbea pe vremurile acelea nu știm, dar bănuim că tot un soi de gângureală gângurea, asemeni oricărui copil. Doar astfel pot fi explicați bosonii, hadronii, quarkurile, pixurile, piscurile și pliscurile. Pixelii, harababurele, zarzavagiii, șurubelnițele și  monocotiledonatele au fost rostite mai târziu. Nu știm în care limbă a rostit toate acestea, pentru că la noi a ajuns doar varianta în latină, dar știm că prima propoziție cu subiect și predicat a fost Fiat Lux și că era încă peltic. De aceea, pe lângă Fiat Lux, a lunecat șmecherește, în vorbire, și fiat luxos. Tot așa au apărut grațiile cu grațiile, raiurile cu râurile și cu răii, războiul bunicii cu războaiele altora, vesela cu veselia, masa cu masele, ialele cu ielele, cățelul cu cățeii de usturoi în coadă, mila umană cu milele marine la pachet”, extras din textul curatorial.