Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Istoria spațiilor expoziționale din București, în fotografii ale istoricului de artă Mihai Oroveanu
expo secvente expozitionale din bucuresti, colectie mihai oroveanu

Istoria spațiilor expoziționale din București, în fotografii ale istoricului de artă Mihai Oroveanu

„Secvenţe expoziţionale din Bucureşti”, expoziţie ce prezintă istoria spaţiilor expoziţionale din Capitală printr-o selecţie de fotografii din colecţia de imagini a istoricului de artă şi fotografului Mihai Oroveanu, va fi vernisată la ARCUB – Hanul Gabroveni.

Expoziţia concepută de Salonul de proiecte face parte din demersul de valorificare a artei fotografice a lui Mihai Oroveanu şi poate fi vizitată în perioada 4 – 29 noiembrie 2022, în Sălile Lipscani și Gabroveni.

În prim plan vor sta exemple legate de istoria spațiilor expoziționale din București, aducând în lumină atât convențiile spațiilor expoziționale clasice, aparținând muzeelor publice și private, cât și spațiul domestic al colecțiilor private și spațiul public al parcurilor bucureștene, unde arta monumentală și natura au produs ocazional conjuncții importante și memorabile.

Muzeele Simu și Toma Stelian, Muzeul Național de Artă, Sala Dalles, precum și configurațiile expoziționale din Parcul Carol, din interbelic și până mai târziu, sunt câteva exemple ale unei bogate istorii culturale. Această panoramă punctează diversele declinări pe care le comportă formatul expozițional, care este cel mai adesea înțeles și practicat la noi, astăzi, într-un sens restrâns și convențional, se arată în prezentarea expoziției.

Istoria expozițiilor din București, cercetată

Selecția de fotografii din Colecția de imagini Mihai Oroveanu dovedește faptul că istoria expozițiilor în București este un teren incitant de studiu, o istorie care merită aprofundată prin cercetări care ar putea să dezvăluie țesătura complicată de condiționări ce fac ca o anumită propunere expozițională să fie o manifestare a momentului istoric în care ea apare, fie că e vorba despre inițiative din sfera publică sau din cea privată.

De asemenea, o meditație aprofundată asupra subiectului ar putea face și mai vizibil faptul că istoria artei este inextricabil legată de istoria expozițiilor, de felul în care se construiește gustul predominant al unei epoci, statutul unor artiști, prin intermediul unor personaje și spații expoziționale cheie care au modelat cursul unor narațiuni istorice ce merită reanalizate și chestionate în prezent.

Imaginile din expoziție sunt prezentate cu acordul Ancăi Oroveanu, deținătoarea acestei colecții de fotografii. Autorii fotografiilor sunt menționați numai în cazurile în care a fost posibilă identificarea lor până în acest moment.

Expoziţia poate fi vizitată în perioada 4 – 29 noiembrie 2022, de marţi până duminică, între orele 12:00 și 20:00. Vernisajul are loc pe 3 noiembrie, de la ora 18:00, accesul fiind liber.

Biletele pot fi achiziţionate online, de pe arcub.ro şi bilet.ro, sau de la casa de bilete ARCUB (str. Lipscani, nr.84-90). Preț bilete: 20 de lei, 10 lei (cu reduccere).