Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Kapwani Kiwanga va reprezenta Canada la Bienala de la Veneția 2024
kapwani kiwanga portrait bertille cheret

Kapwani Kiwanga va reprezenta Canada la Bienala de la Veneția 2024

Kapwani Kiwanga, artistă emergentă care a suscitat interes pe scena internațională, va reprezenta Canada la următoarea ediție a Bienalei de Artă de la Veneția, care se va deschide în luna aprilie.

Ea este prima femeie de culoare care va expune la pavilionul țării și al doilea artist de culoare care se ocupă de acest proiect, după Stan Douglas, selectat pentru ediția din 2022.

Kiwanga, născută în Canada și stabilită în prezent la Paris, este cunoscută pentru practica sa bazată pe cercetare, care se concretizează într-o varietate de medii, de la sculptură și instalație la fotografie, video și performance.

Ea își îndreaptă adesea privirea spre istoriile celor care au fost marginalizate, uitate sau șterse cu forța, concentrându-se asupra comerțului transatlantic cu sclavi, a Cărții Verzi și a aranjamentelor florale de la diverse întâlniri diplomatice cu națiuni africane.

Scurtă biografie Kapwani Kiwanga

Kapwani Kiwanga (n. 1978) a câștigat multe dintre cele mai importante premii pentru artiști din lume, inclusiv Sobey Art Award în 2018, Prix Marcel Duchamp în 2020 și Zurich Art Prize (pentru o expoziție la Museum Haus Konstruktiv) în 2022.

A avut expoziții personale la New Museum din New York, la Kunstinstituut Melly (fostul Witte de With) din Rotterdam, la Haus der Kunst din München, la Power Plant din Toronto, la South London Gallery și la Jeu de Paume din Paris. Anul trecut, a fost prezentă în expoziția principală a Bienalei de la Veneția.

Între pavilioanele naționale anunțate pentru 2024 se numără Regatul Unit, cu un proiect al cineastului John Akomfrah. Guerreiro do Divino Amor, tânăr artist elvețiano-brazilian, a fost ales pentru a realiza Pavilionul Elveției, Julien Creuzet va reprezenta Franța, Pakui Hardware va reprezenta Lituania, iar Edith Karlson va reprezenta Estonia.

Adriano Pedrosa va organiza expoziția principală, care nu are legătură cu pavilioanele naționale, și el este primul sud-american curator al celui mai important festival de artă din lume.