Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Kenneth Steel, unul dintre cei mai prolifici artiști britanici necunoscuți publicului larg

Kenneth Steel, unul dintre cei mai prolifici artiști britanici necunoscuți publicului larg

Opera prolificului dar puțin cunoscutului artist care a produs multe dintre posterele sinonime călătoriilor britanicilor din anii 1950, Kenneth Steel, este expusă la Weston Park Museum din Sheffield.

Născut în 1906, Kenneth Steel a fost un pictor versatil căruia i-a fost deseori comandat să producă schițe arhitecturale.

Însă posterele create de el pentru stațiunile de pe litoralul britanic și alte destinații turistice din perioada postbelică sunt ușor de recunoscut de mulți, chiar dacă numele din spate este puțin familiar, relatează BBC.

Expoziția din orașul natal este prima în care atât de multe dintre lucrările lui sunt aduse laolaltă.

Cel mai tânăr artist ales în Royal Society of British Artists

Edward Yardley, biograful lui, care este co-curator al expoziției, a spus că Steel a fost îndrumat de artistul peisagist Stanley Royle.

A lucrat ca gravor și, în 1932, a fost catalogat de Sheffield Telegraph drept „cea mai importantă descoperire artistică a anului”.

Patru ani mai târziu, a devenit cel mai tânăr artist care a fost ales în Royal Society of British Artists și a avut expoziții personale în Londra și Dublin, la finalul anilor 1930.

În decembrie 1940, mama lui și soția lui însărcinată au fost ucise în bombardamentul din Sheffield, care a distrus și mare parte din lucrările sale din studio.

După război a revenit și a ales arta comercială, producând postere de călătorii și printuri pentru transporturi.

peisaj harrogate 1953, credit foto rob whitrow

Peisaj Harrogate 1953, Credit foto: Rob Whitrow

Mai târziu, i-a fost comandat să creeze desene arhitecturale pentru industria construcțiilor și autoritatea locală.

Una dintre cele mai cunoscute picturi ale lui prezente în expoziție este a Castelului Sheffield de secol 12, realizată în 1964 după ce Brightside and Carbrook Co-operative Society i-a cerut să își imagineze cum ar fi arătat castelul în secolul al 17-lea.

kenneth steel sheffield castle c the coop

Credit foto: The Co-Op

Pictura a fost amplasată în camera consiliului de la sediul central al cooperativei, din zona castelului.

Steel, un artist care a pus accentul pe culoare

Yardley a precizat că Steel s-a recăsătorit în 1953, la vârsta de 47 de ani, și că în ultimii săi 20 de ani de viață a produs unele dintre cele mai experimentale lucrări ale sale, precum „Reflections (St Mary’s Church, Sheffield)” (1963).

kenneth steel reflections st marys church sheffield rosentials london

Credit foto: Rosentials London

Un artist care a pus mare accent pe culoare și care a impresionat și atras colecționari privați, Steel este „în mare parte necunoscut publicului general”, a mai spus Yardley.

Kenneth Steel a murit din cauza unui cancer pulmonar în 1973.

Expoziția de desene, printuri și picturi „Fifty years of Kenneth Steel” este deschisă la Weston Park Museum din Sheffield până pe 2 mai 2022.