Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  La pas prin București. Pe urmele contelui Amedeo Preziosi
1

La pas prin București. Pe urmele contelui Amedeo Preziosi

În 1866, aflat în vizită la Istanbul, regele Carol I îl cunoaște pe contele maltez Amedeo Preziosi, care realizase deja o serie foarte apreciată de acuarele care descriau fidel orașul de pe malul Bosforului. Impresionat de redările pictorului școlit la Paris, îl invită pe acesta să picteze și în România, pentru a descrie vizual regatul la început de drum.

Astfel, în verile anilor 1868 și 1869, Amedeo Preziosi se va afla în țara noastră, făcând parte din suita regelui Carol I, pentru care va și picta acuarele descriind Bucureștiul, dar și călătoriile domnitorului prin țară: la Buzău, Curtea de Argeș, peste Olt sau pe Valea Prahovei ori la Slănic. De asemenea, va imortaliza societatea și oamenii, târgurile și locurile așa cum se înfățișau ele la final de secol 19, la întretăierea dintre Orient și Occident.

Acuarele din București

Câteva acuarele ale Bucureștilor surprind locuri familiare locuitorilor Capitalei. Unele dintre ele au dispărut peste vremuri (biserica Sărindar, vechiul schit Măgureanu), altele stau și astăzi mărturie istorică a trecerii vremurilor (biserica Stavropoleos, biserica Batiștei). Unele locuri s-au transformat major, descriind un București actual care seamănă doar vag cu picturile lui Preziosi (malul Dâmboviței, panorama de pe dealul Filaret).

La pas prin Capitală

Am pornit în primele zile ale anului 2024 la pas prin București pe urmele contelui maltez pentru a regăsi locurile care l-au inspirat și pentru a sesiza transformarea petrecută într-un secol și jumătate.

1

Turnul și biserica Bărăției, existentă în forma actuală din 1848, astăzi pe strada Bărăției, în proximitatea magazinului Cocor

Biserica Stavropoleos

Biserica Stavropoleos, construită în 1724 în stil brâncovenesc, astăzi în centrul vechi al Bucureștiului, aproape de clădirea BNR

Biserica Batiștei

3

Biserica Batiștei, clădită inițial din lemn în anul 1654, a trecut prin numeroase restaurări, ultima fiind încheiată în 1999. Batiștea era inițial denumirea utilizată pentru ocolul vitelor, locul în care pământul era bătătorit. Astăzi se află în apropierea Colegiului Național Spiru Haret și al Centrului Cultural Arcub.

Podul peste Dâmbovița

4

Podul peste râul Dâmbovița, posibil cel din dreptul Căii Victoriei, astăzi în apropierea Pieței Națiunilor Unite

Panorama Capitalei

5

Panorama de pe Dealul Filaretului, refăcută în 2024 de pe platoul din fața Monumentului Ostașului Necunoscut