Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Merele lui Cezanne și alte alăturări vegetale
cézanne

Merele lui Cezanne și alte alăturări vegetale

„Cu un măr o să cuceresc Parisul” este propoziția devenită celebră rostită de Paul Cezanne la începutul carierei. Însemna la vremea respectivă că prin simple picturi de natură moartă reprezentând mere, avea să ofere noi perspective artistice care să tulbure lumea artistică din capitala Franței.

le panier de pommes, par paul cézanne

Paul Cezanne, Coșul cu mere, c. 1893

Cezanne avea să se țină de cuvânt și să ia cu asalt atât livezile, cât și tradiționalismul din pictura franceză a mijlocului de secol 19. În decursul carierei artistice, avea să realizeze peste 270 de lucrări care conțin mere, ca parte a compozițiilor de natură moartă (still life) care l-au făcut faimos.

Unii confrați, precum și critici contemporani, argumentează că nimic nu poate fi mai plictisitor și neinteresant decât un bol plin cu mere pe o masă de bucătărie. Poate că este chiar așa, însă Cezanne a reușit să așeze în compozițiile sale fructate ceva ce nimeni nu mai reușise până atunci. Este vorba despre culori și perspectivă, nuanțe fine care însă l-au separat complet de pleiada celorlalți artiști care s-au apropiat de genul naturii moarte.

Una dintre glumele favorite era că poate reproduce inclusiv cireșele dintr-un măr. De fapt, arta sa a produs deseori alăturări de fructe care au devenit mai mult decât o salată de fructe. Poamele lui Cezanne vorbesc nu despre obiectul în sine, ci despre modul în care culoarea și lumina devin suport al imaginației pentru a recrea o stare. Și cumva reușește să anime un subiect plat în imagini deosebite.

Admirați naturile moarte cu mere marca Cezanne și bucurați-vă de primăvară.

2019 nyr 17154 0018a 000(paul cezanne bouilloire et fruits074415)

still life with plate of cherries cezanne paul 1885 87

r847

rideau, cruchon et compotier, par paul cézanne, yorck project

la table de cuisine, par paul cézanne, musée d'orsay, yorck

1920px cézanne fwn 793

cezanne stilleben mit obstschale und Äpfeln

'glass and apples' by paul cézanne, 1879 1882

paul cezanne apples, pears and grapes

paul cézanne boîte à lait et pommes google art project

cézanne fwn 763

r304

1064px cézanne fwn 725 ta

still life with apples and pears 1891 1892