Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  150 de ani de Impresionism
monet impression sunrise 1536x1191

150 de ani de Impresionism

15 aprilie 1874 este data la care exclușii artei oficiale de la Paris și-au organizat propria expoziție, în atelierul fotografului Felix Nadar, pe Boulevard des Capucines. Neștiută, povestea începuse însă doi ani mai devreme…

Monet în Le Havre

Era o dimineață mohorâtă de toamnă târzie în Le Havre când Claude Monet se așternea la lucru în camera sa de hotel situată peste drum de forfota portului. Nu alegea să picteze o scenă istorică, o pildă biblică sau vreun portret somptuos. Lumina de peste port era subiectul perfect. Soarele portocaliu abia își făcea loc prin ceața dimineții, cu reflexiile care mângâiau apele reci de noiembrie. Monet avea să finalizeze lucrarea în aceeași dimineață, pentru că tușele sale erau rapide, pline de nerv și fără grijă pentru forma rafinată la extrem a marilor maeștri. Evident, lucrarea avea să rămână nevândută.

Invitat la expoziția din 1874, Monet a fost întrebat de organizatori ce titlu trebuie să îi fie atribuit pânzei. Încurcat, Monet a oferit mai degrabă o descriere: “Impression, soleil levant” (Impresie, răsărit de soare).

O critică foarte… constructivă

Pentru întreaga expoziție, dar și pentru Claude Monet în particular, primirea a fost majoritar negativă. În articolul din “Le Charivari”, criticul Louis Leroy nota ironic: “Aha! Asta este! Mă uit în catalog, “Impresie, Răsărit de soare”. Și mi-am spus, dacă eu sunt impresionat, înseamnă că vorbim de o impresie. (…) O schiță de tapet este chiar mai finisată decât acest peisaj marin.”

Ironia a născut însă numele care avea să fie dat unei întregi mișcări artistice revoluționare – impresionismul.

Urmăriți serialul aniversar pe Facebook și Instagram

Pe 15 aprilie 2024 se vor aniversa 150 de ani de la nașterea impresionismului. În fiecare săptămână, vom face câte o călătorie pe tărâmul celor mai frumoase pagini ale curentului, pentru a descoperi eroii și poveștile care au schimbat istoria artei pentru totdeauna.

Urmăriți Curatorial.ro pe Facebook și Instagram și scrieți-ne în comentarii care sunt poveștile voastre, lucrările preferate ori impresiile despre… impresionism.