Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Licitații londoneze în valoare de 210 milioane de dolari. Triptic de Bacon, vândut sub estimarea maximă
christies londra

Licitații londoneze în valoare de 210 milioane de dolari. Triptic de Bacon, vândut sub estimarea maximă

Cele mai importante case de licitații – Christie’s, Sotheby’s și Phillips – au organizat săptămâna trecută la Londra trei licitații de artă modernă și contemporană care au înregistrat, cumulat, 210,5 milioane de dolari.

Christie’s – Hockney, Ghenie și Emin

Casa Christie’s a vândut 47 de lucrări de artă de secol 20 și 21. Licitația din 13 octombrie a obținut un total de 72,5 milioane de lire sterline (80,2 milioane de dolari).

În jur de 60% dintre oferte au venit din Europa, Orientul Mijlociu și Africa, iar 23%, din regiunea Asia Pacific.

Principalul lot a fost „Early Morning Saint-Maxime” (1968 – 1969), de David Hockney. Tabloul a fost adjudecat contra sumei de 18 milioane de lire sterline (20,8 milioane de dolari), cu mult peste estimarea maximă, de 10 milioane de lire sterline.

early morning david hockney

David Hockney – Early Morning Saint-Maxime

Au mai fost vândute, pentru mai mult de 2 milioane de lire sterline, lucrări de Adrian Ghenie – „Turning Point 1” – 2,68 milioane de lire sterline, Tracey Emin – „Like a Cloud of Blood” – 2,3 milioane de lire sterline, și Scott Kahn – „Croquet” – 630.000 de lire sterline, de șase ori estimarea minimă.

adrian ghenie, turning point 1, christies

Adrian Ghenie – Turning Point 1

Francis Bacon, la Sotheby’s

Pe 14 octombrie, la Sotheby’s s-a licitat artă contemporană, totalul obținut fiind de 96,1 milioane de lire sterline (107,4 milioane de dolari).

Vânzarea a fost condusă de tripticul „Three Studies for Portrait of Henrietta Moraes” (1963), de Francis Bacon, din colecția mogulului media William Paley. Lucrarea, care a fost împrumutată trei decenii Museum of Modern Art, a fost estimată la 35 de milioane de dolari și adjudecată contra sumei de 23 de milioane de dolari. Fundația lui Paley a anunțat anterior că banii obținuți vor fi donați muzeului și unor cauze caritabile.

francis bacon three studies for portrait of henrietta moraes 1963

Francis Bacon – Three Studies for Portrait of Henrietta Moraes 1963

A mai fost adjudecată „192 Farben” (1966) – lucrare de Gerhard Richter mult timp împrumutată Hamburger Kunsthalle – 20,5 milioane de dolari, peste estimare.

Un record în vânzarea principală a fost stabilit pentru Frank Auerbach al cărui portret „Head of J.Y.M.” (1984 – 1985) a fost vândut pentru 6,3 milioane de dolari. Recordul anterior pentru o lucrare a artistului, 5 milioane de dolari, fusese stabilit în iunie, tot la Sotheby’s.

Au mai fost stabilite recorduri pentru Kiki Kogelnik, Julien Nguyen, Charlene von Heyl și Caroline Walker.

Recorduri pentru artiști emergenți, la Phillips

Casa Phillips a obținut un total de 20,9 milioane de dolari în timpul licitației de artă contemporană și de secol 20, care a avut o rată de adjudecare de 94%.

Au fost stabilite recorduri pentru Michaela Yearwood-Dan, Robert Nava, Caroline Walker și Doron Langberg, pornind de la 267.000 de dolari.

Cel mai scump lot al serii de 14 octombrie a fost „Sacco e Rosso” (1956), de Alberto Burri, vândut pentru 3,4 milioane de dolari.

I-a urmat „Sorry The Lifestyle You Ordered Is Currently Out Of Stock” (2012), de Banksy, care a fost vândut pentru 2 milioane de dolari.